Siromašno jelo talijanskih seljaka danas turisti dolaze probati u Toskanu

Foto: Shutterstock

TOSKANSKA juha od graha, poznata kao "Zuppa di fagioli alla toscana" je tradicionalno jelo iz Toskane, poznate talijanske regije. Radi se o jednostavnom, ali bogatom jelu u kojemu se kombiniraju grah, povrće, maslinovo ulje i začini. Toskanska kuhinja poznata je po upotrebi jednostavnih sastojaka koji dolaze iz lokalne proizvodnje i tradicije.

Ova juha ima dugu povijest, a smatra se kako potječe iz ruralne Toskane. Bila je popularna među seljacima i siromašnijim slojevima društva, a ove su im namirnice bile dostupne, jeftine - i hranjive. Često se pripremala i od ostataka hrane, a smatra se kako je najbolja nakon što odstoji dan ili dva, kada se svi okusi prožmu i dodatno dobije na gustoći. Kako toskanska kuhinja ima snažnu povezanost s vinom, tako se i ova bogata juha često poslužuje uz čašu lokalnog vina, poput Chiantija.

Danas je toskanska juha od graha jedno od najpoznatijih jela u toj regiji, a može se pronaći u mnogim restoranima, gdje je vrlo traženo i popularno među turistima.

Nema razloga da ovu finu juhu ne napravite i kod kuće - pripremili smo vam recept.

Potrebni sastojci

  • maslinovo ulje
  • crveni luk
  • mrkva
  • stabljike celera
  • češnjak
  • slatka crvena paprika
  • pileći temeljac
  • skuhani bijeli grah
  • ružmarin
  • lovorov list
  • kelj ili blitva
  • slanina za posipanje
  • sol i papar

Kako se priprema

Na maslinovom ulju popržite luk, mrkvu i stabljike celera. Dodajte češnjak i crvenu papriku, pa kratko dinstajte. Podlijte pilećim temeljcem, ubacite grančicu ružmarina i lovorove listove. Zakuhajte pa smanjite vatru i dodajte kelj narezan na trakice, poklopite i kratko kuhajte. Maknite lovor i ružmarin, pa dodajte grah - dio graha možete izgnječiti štapnim mikserom i dodati ga u juhu kako bi joj dao gustoću. Začinite juhu, a za kraj možete prepržiti slaninu i posuti ju po serviranoj juhi.

Detaljan recept nalazi se ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.