SUDŽUK je vrsta suhomesnatog proizvoda koji se obično priprema od mljevenog mesa, najčešće govedine, svinjetine ili janjetine, uz dodatak začina poput crvene paprike, češnjaka, soli i drugih aromatičnih biljaka. Meso se začini, stavi u crijevo i potom suši ili dimi.
Popularan je u balkanskim zemljama, Turskoj i drugim područjima Bliskog istoka, gdje se često konzumira kao užina, u sendvičima ili kao dodatak raznim jelima. Zbog začina sudžuk ima karakterističan, pikantan i bogat okus, a može biti mekan ili čvrst, ovisno o načinu pripreme.
Naziv potječe od turske riječi "sucuk", koja se koristi za označavanje suhomesnatog proizvoda sličnog kobasicama. Naziv vjerojatno korijene ima i u arapskoj riječi "sujūq", koja također označava kobasicu ili suhomesnati proizvod.
Sudžuk je vrlo svestran u kuhinji i može se koristiti na različite načine. Zbog pikantnog i bogatog okusa često se dodaje raznim jelima, a najčešće se konzumira kao užina, narezan na tanke ploške, uz sir, masline i kruh, ili u sendviču.
On daje duboki okus varivima i juhama, a dodaje se u početnoj fazi kuhanja, često s povrćem i mesom, čime obogaćuje juhu ili varivo. Na primjer, može biti dio variva s lećom, grahom ili povrćem, a može se i ispeći na roštilju ili u pećnici, u kombinaciji s povrćem, krumpirom ili jajima.
@gulasgrub Eggs with Ajvar and Sujuk - episode 4 of my Balkan Bangers series, today we’re exploring my favourite Balkan breakfast! Super simple to make, all you will need is some butter, good quality Ajvar and sujuk and of course some eggs! Served with some chai, this is all I had for breakfast growing up. Let me know what Balkan recipes you want to see next! #balkan #balkanfood #series #breakfast #ajvar #sujuk ♬ Scandalo al sole - Percy Faith
Sudžuk se odlično slaže s jajima, u omletu, a često se koristi kao nadjev za pizzu ili pitu. Osim toga, može se dodati i u umake za tjesteninu, čime obogaćuje okus umaka.
Jedno od najpopularnijih turskih jela za doručak jesu jaja sa sudžukom. Sudžuk se preprži u tavi, a zatim se dodaju jaja koja se peku zajedno s njim. Jelo je jednostavno, ali vrlo ukusno i često se poslužuje uz kruh. Osim toga, sudžuk se nerijetko dodaje i na tursku pizzu, lahmacun.
@ayses.healthykitchen 👩🏻🍳✨#Ketobreakfast : Sucuk with Fried Eggs🍳🥓 #Keto #weightloss #easyweightloss #abnehmen #cooking #ketocooking #healthyrecipes #ketorecipes #fyp #foryou #foryoupage #seniniçin #fürdich #viral ♬ Cooking Time - Lux-Inspira
Sudžuk se može koristiti i kao dodatak simitu, popularnom turskom okruglom pecivu sa sezamom koje se često poslužuje kao užina ili doručak, a dodaje se i u pide, tursku pitu koja se priprema od tanke kore nadjevene raznim sastojcima - povrćem, sirom, začinima, pa i sudžukom.
Uz to, sudžuk se može koristiti kao dio u pripremi kebaba. Iako se za kebab obično koristi mljeveno meso, sudžuk se može narezati na male komade i dodati u mješavinu mesa, čime se obogaćuje okus jela.