HRVATSKA ima bogatu tradiciju proizvodnje sireva, a svaka regija ima specifične sireve koji su nastali u skladu s lokalnim klimatskim uvjetima, pašnjacima i običajima stočarstva.
Ovi sirevi, čiji se okusi razlikuju od blagog do intenzivnog, odlikuju se visokim kvalitetama i tradicionalnim metodama proizvodnje koje se često prenose s generacije na generaciju, a ovo su neki od najpoznatijih autohtonih sireva iz različitih regija Hrvatske.
Paški sir je tvrdi hrvatski sir s otoka Paga i proizvodi se od mlijeka paške ovce, a ove je godine uvršten na 43. mjesto na listi najboljih sireva na svijetu, prema Taste Atlasu. Zbog oštre bure koja raznosi morsku sol, koja prekriva razne biljke i trave kojima se ovce hrane, njihovo mlijeko, pa i sir, imaju jedinstven okus.
Ovaj nagrađivani sir karakteriziraju suha i mrvičasta tekstura i oštar, slan okus. Obično se trlja pepelom i maslinovim uljem, a zatim se ostavlja da zri barem četiri mjeseca. Kako zri, njegov oštar i slani okus postaje još intenzivniji. Sir se preporučuje poslužiti na sobnoj temperaturi, a dobro se slaže s voćnim džemovima, maslinovim uljem, medom, inćunima, pršutom i grožđem.
Sir prgica je tradicionalni hrvatski sir, prepoznatljivog stožastog oblika i pikantnog okusa. Potječe iz kontinentalne Hrvatske i autohtoni je specijalitet bilogorsko-podravskog i međimurskog područja, a još se zove i prga, trdek, međimurski turoš ili sirel.
Ovaj se sir pravi od svježeg kravljeg mlijeka koje se ostavlja nekoliko dana da fermentira, a zatim se razdvaja od sirutke cijeđenjem kroz gusto platno. Procijeđenom siru dodaju se sol i mljevena slatka crvena paprika, koju ljubitelji ljutine rado zamijene mljevenom ljutom paprikom. Nakon miješanja procijeđeni sir oblikuje se u stošce, a zatim se suši, bilo na suncu, sobnoj temperaturi ili na dimu.
Lički sir škripavac je tradicionalni hrvatski sir koji potječe iz Like. Poznat je po specifičnoj žilavoj teksturi i okusu, a dobiva se od kravljeg mlijeka. Zanimljiv je zbog elastičnosti, zbog čega se pri jedenju čuje "škripanje", odakle mu i naziv. Škripavac se često konzumira svjež, ali može se i sušiti, a koristi se i u pripremi raznih jela.
Sa svojom blago slanom i kremastom notom, savršen je za uživanje u jednostavnim jelima poput salata ili uz kruh. Proizvodnja ličkog škripavca dozvoljena je samo na zemljopisnom području Like od mlijeka krava uzgojenih na tom području. Područje proizvodnje nalazi se u tri administrativne regije, i to većim dijelom u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj i Karlovačkoj županiji.
Još jedan poznati i cijenjeni hrvatski autohtoni proizvod je drniški ovčji sir iz mišine. Ovaj sir je specifičan po tome što se priprema od ovčjeg mlijeka i odležava u mješinama (mišinama), vrećama napravljenima od posebno obrađene ovčje kože.
Karakterizira ga bogat i pun okus, koji mu daje mišina, a u kojoj fermentira čak dva mjeseca. Ovaj sir najbolje je jesti samostalno, uz domaći kruh ili pogaču i maslinovo ulje te uz dalmatinsko crno vino.
Istarski sir poznat je po kvaliteti i tradiciji koja seže unatrag nekoliko stoljeća. Najčešće se proizvodi od ovčjeg i kravljeg mlijeka, a u Istri je izrada sira duboko ukorijenjena u tradiciji i priprema se prema starim receptima, koristeći prirodne metode koje omogućuju očuvanje izvornog okusa i kvalitete.
Najpopularniji istarski sir u Hrvatskoj je istarski ovčji sir, koji je postao simbol istarske kulinarske baštine. Posebno poznat po svojoj tvrdoj teksturi i pikantnom okusu, često se koristi u pripremi lokalnih jela, kao i u kombinaciji s maslinovim uljem i vinom, čineći ga nezaobilaznim dijelom istarske gastronomije.