Pijetlova krijesta specijalitet je u mediteranskoj kuhinji, a ovako se priprema

Foto: Shutterstock

PIJETLOVA krijesta specijalitet je koji je poznat u nekim kuhinjama, naročito u mediteranskim i balkanskim zemljama, iako možda nije toliko popularan ili široko rasprostranjen kao druga jela.

Čest je sastojak u talijanskoj kuhinji, osobito u Toskani i središnjoj Italiji, gdje se koristi za pripremu specijaliteta poput cibrea, tradicionalnog umaka koji se priprema s pijetlovom krijestom, pilećom jetrom, grkljanom i neoplođenim jajima. Najpoznatije jelo koje uključuje pijetlovu krijestu je tagliatelle al cibreo.

U francuskoj kuhinji pijetlove krijeste također se koriste u raznim umacima i jelima. Često se pripremaju u kombinaciji s drugim delikatesama poput pilećih jetara i gljiva. U nekim regijama, posebno u južnoj Francuskoj, krijeste se koriste za pripremu bogatih juha i umaka.

Priprema i kuhanje

Prije nego što ih iskoristite za pripremu nekog jela, pijetlove krijeste treba dobro očistiti. Krijeste je potrebno blago prokuhati u vodi 5 do 10 minuta kako bi omekšale, a zatim ih treba oguliti kako bi se uklonila koža i očistiti od eventualne prljavštine.

Nakon toga krijeste treba kuhati u court-bouillonu (blago začinjenoj tekućini od povrća, začina i vina) kako bi se dodatno omekšale i dobile bogat okus. Ovaj postupak omogućuje da krijeste upiju sve okuse iz temeljca te da postanu mekane i sočne.

Kombiniranje s drugim sastojcima

Krijeste su vrlo osjetljive na začine, pa je važno koristiti svježe bilje poput ružmarina, majčine dušice i lovorovog lista. Također, crni papar i češnjak mogu dodati dubinu okusa, dok su sušene gljive ili sušena rajčica odlični za jači umami okus.

Odlično se slažu u kombinaciji s drugim tradicionalnim sastojcima poput pilećih jetara, grkljana ili neoplođenih jaja, stvarajući bogat i pun okus, kao u ranije spomenutom jelu koje Talijani često pripremaju - tagliatelle al cibreo. 

Potrebni sastojci

Za ovo najpoznatije jelo s pijetlovom krijestom će vam, uz tagliatelle, trebati i:

  • pijetlove krijeste
  • pileća jetrica
  • pileći grkljani
  • luk
  • češnjak
  • jaja
  • bijelo vino
  • povrtni temeljac
  • maslinovo ulje
  • ružmarin
  • svježi peršin
  • sol i papar.

Pijetlove krijeste pripremite na način koji smo opisali ranije i ostavite ih sa strane. Pileća jetrica i grkljane narežite na male komadiće. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i propržite sitno nasjeckani luk i češnjak. Dodajte jetrica i grkljane, pa ih pržite na srednje jakoj vatri.

Dodajte bijelo vino i kuhajte dvije do tri minute, dok alkohol ne ispari. Dodajte i povrtni temeljac i kuhajte još desetak minuta. Jaja umutite s malo temeljca od kuhanih krijesta i dodajte ih u jelo. Skuhajte tagliatelle pa ih umiješajte u umak, a na kraju u jelo dodajte i kuhane pijetlove krijeste. Pospite sjeckanim peršinom i dodajte sol i papar po ukusu.

Cijeli recept za ovo jelo pronađite ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.