NA SAM spomen makarona automatski reagiramo veseljem i uzbuđenjem. Bez obzira na dobnu skupinu, ovo je jelo od djetinjstva asocijacija na nešto jako ukusno, domaće i jednostavno - posebno kada se jede za večeru. Radi se o zapečenim makaronima u mesnom umaku, a jelo se često povezuje s mediteranskom kuhinjom - Talijani pripremaju pasticciju, svoju verziju složenca od tjestenine, s mesnim umakom i bešamelom.
U Hrvatskoj ovo jelo često uključuje makarone ili neku drugu vrstu kratke tjestenine, mljeveno meso, rajčicu i sir, koji se zajedno zapeku u pećnici.
U Grčkoj postoji poznata varijanta pastitsio - jelo od tjestenine, mesnog umaka s cimetom i gustog bešamel preljeva. U SAD-u pripremaju sličnu verziju poznatu kao "baked Ziti" ili "Johnny Marzetti", jelo iz Ohija iz ranog 20. stoljeća, koje se također radi s tjesteninom, mljevenim mesom i umakom od rajčice i sira.
Jelo se brzo i lako priprema, a budite sigurni da će još brže nestati s tanjura.
Pripremite sljedeće namirnice:
Izdinstajte luk i češnjak, dodajte meso i začine pa nastavite dinstati. Dodajte pasiranu rajčicu i vodu pa nastavite kuhati. Za to vrijeme skuhajte makarone pa sve sjedinite i prelijte vrhnjem i jajetom. Kratko zapecite u pećnici i poslužite.
Detaljan recept naše čitateljice nalazi se ovdje.