Banane su najčešće voće u mnogim kućanstvima - bez obzira na doba godine. Navikli smo ih vidjeti u zdjelama za voće, a otkako znamo za njih, izgledaju isto - velike i žute, ponekad sa smeđim točkicama, što znači da su zrele. To svi znamo, no ono što mnogi sigurno ne znaju jest to da su one nekoć bile potpuno drugačije.
Banane koje danas jedemo u velikoj većini slučajeva značajno su modificirane u odnosu na one koje su postojale u prirodi. Originalne banane, koje potiču iz jugoistočne Azije i s Pacifika, bile su znatno drukčije od današnjih banana koje konzumiramo. Banane koje su se prve uzgajale bile su puno manje i s puno većim sjemenkama. Te banane nisu bile sočne i slatke poput današnjih - bile su puno tvrđe i gorče.
Zbog sjemenki meso ploda bilo je manje jestivo, a sveukupna veličina banane bila je daleko manja nego danas. Bile su duge od 5-7 centimetara, a sjemenke su bile veće i tvrđe. Banane su ljudi počeli kultivirati prije nekoliko tisuća godina, a poljoprivrednici su ih postepeno selektivno uzgajali kako bi povećali plodove i smanjili veličinu sjemenki. Ljudi su birali banane s manjim sjemenkama i većim plodovima, što je rezultiralo vrstama koje imamo danas.
Banane tipa Cavendish, koje su danas najpoznatije i najraširenije, rezultat su ovog selektivnog uzgoja. One su, međutim, sterilan hibrid (ne proizvode sjemenke), što znači da se množe kloniranjem, a ne sjemenom, što smanjuje genetsku raznovrsnost. To ovu vrstu čini osjetljivijom na bolesti.
Selektivnim uzgajanjem banane su postale veće, slađe i lakše za konzumaciju. U procesu selekcije prirodne banane s manjim sjemenkama i sočnijim mesom postale su poželjne, što je dovelo do banane koja je gotovo bez sjemenki i s mesom koje je puno sočnije i slađe nego u izvornoj verziji.