Zadnji je dan Špancirfesta. Burgeri oduševljavaju, Ice Crone je hit

Na naslovnoj slici je Ice Crone Nuttela Bomb Foto: Sandro Sklepić

Ako ste od onih koji su odlučili posjetiti Varaždin u zadnjem danu Špancirfesta, a pritom ste i gurman, sigurno ćete dio vremena izdvojiti za Špancir Burger Festival. Kako bismo vam i prije posjeta olakšali odabir, istražili smo što se ove godine nudi na Kapucinskom trgu, gdje će vas dočekati osam prepoznatljivih kućica: Chef’s burger by Ivan Pažanin, Institut za burgere by Mate Janković, Škartoc Ljubavi, Thai Thai Streetfood, Grof Lovski, Ice Crone, Ginglebells i Central bar.

Jankovićevi hit burgeri

Chef Mate Janković i njegov Institut za burgere na Špancir Burger Festivalu u ponudi ima tri hit burgera: Classic Cheese, Pepper Jack i Bacon Jalapeno, a na pitanje koji od ta tri je njemu najdraži, bez puno premišljanja Mate kaže: "Ja najviše volim Classic Cheese jer je jednostavan, a jako fin burger koji će uvijek biti u modi." Nije ni čudo što je još prošlog ljeta upravo ovaj Matin burger dobio simpatičan epitet male crne haljine među burgerima.

Classic Cheese - omiljeni burger chefa Mate Jankovića

Na radost brojnih špancirera, i ove godine možemo uživati u burgerima chefa Ivana Pažanina, koji se predstavlja sa svoja tri moćna burgera: Original Cheese burgerom, proslavljenom Crispy Kapulom i po prvi put u Varaždinu s burgerom Truffle Panceta, koji nas je osvojio na prvi zagriz.

Veterani Špancir Burger Festivala, veseli Međimurci iz Škartoca ljubavi predvođeni Ivicom Šipušem, posebno su se potrudili i ove godine i ponudili pet burgera: Šumski Fakin, Škartoc Burger i Špekasti Dimsi s mesom mladog bika, Fanko Čuča 2.0 je s prženim pilećim fileom, a Vegano burger je od cikle.

Zašto svoje burgere od prvoga dana rade s mesom mladog bika, Ivica Šipuš objašnjava: “Konzistencija tog mesa je između junetine i teletine, malo je suše, nema toliko masnoće i odlično se nadopunjava sa sirevima, umacima i ostalim sastojcima koje koristimo. Usto, trudimo se u ovom dijelu Hrvatske biti drukčiji i prepoznatljivi.”

Da su potpuno u pravu, svjedočili smo i sami kušajući izvrsnog Šumskog fakina u kojem mesu mladog bika društvo pravi umak od krem sireva, lisnata salatica, rajčica te karamelizirane gljive i luk. Fanka Čuču ove godine rade od prženog pilećeg filea s BBQ majonezom, relishem od rajčice, celera, luka i peršina, lisnatom salatom i prženim lukom - te su nas iznova osvojili!

Tri debitanta donijela su novu dimenziju

Ovogodišnji debitanti Thai Thai, Grof Lovski i Ice Crone donijeli su zanimljivu novu dimenziju ionako kreativnoj ponudi Špancir Burger Festivala. Egzotične okuse i mirise dalekog Tajlanda nudi Thai Thai Streetfood, koji nas je oduševio izdašnim originalnim Pad Thai rezancima s piletinom, zatim s Peanut Pad Thai burgerom koji uz juneću pljeskavicu sadrži i umak od kikirikija i azijsku coleslaw salatu s mangom i papajom. Rado ćemo se vraćati i na njihov bogati Pulled Pork sendvič, a Tom Yum juneći burger s azijskom coleslaw salatom jedinstven je spoj svježine i sočnosti i odlično sjeda u ovim vrućim danima kasnog kolovoza. 

Grof Lovski se pak pobrinuo za divlja iznenađenja te oduševio sve ljubitelje mesa divljači, a sudeći po kušanom do završetka Špancir Burger Festivala steći će i novu vojsku obožavatelja. 

U Varaždin je stigao s čak šest jela, tako da smo mogli kušati Lovski burger, Smash burger, Zvrk roštiljku, Lovski ćevape, Vatrene roštiljke i Šiš burger. Meso jelena i divlje svinje ovim jelima daje posebnu teksturu i lakoću, budući da ono sadrži manje masnoća od domaće svinjetine ili junetine.

Posebno nas se dojmio Lovski burger gdje slasno meso dolazi u mekom brioche pecivu, a ističe se Lovski ljubičastim umakom na bazi luka, s dodatkom rikole, sira i pancete. A svakako ćemo još  koji put svratiti i na Grofov Smash burger, koji je obogaćen aromatičnim žutim umakom, rastopljenim sirom, hrskavom pancetom i slasnim prženim lukom.

Ice Crone je totalni hit

Kad je pak riječ o slasticama, trenutačno na svijetu nema popularnijih od onih koje se nude na kućici Ice Crone. U Varaždin su naime stigli s viralnim hitom, kroasan tijestom punjenim soft serve sladoledom. Slasne i mirisne kroasane peku pred vama i pune ih sladoledom od čokolade ili vanilije, a može se birati između četiri okusa Ice Cronea: lješnjak - slana karamela, Nutella Bomb, jagoda i pistacija.

Ice Crone - Strawberry Sprinkle
Ice Crone - Pistachio Dream

Već smo se prvoga dana uvjerili da je kombinacija s pistacijom koju nabavljaju iz Italije opravdano najveći hit, ali i čokoladna bomba je odmah stekla svoje poklonike. Na ovoj kućici mogu se pronaći i praktični slani K-Dogs u tri verzije - klasični s hrenovkom, pola pola (hrenovka i mozzarella) te Cheese lover s topljenim cheddar i mozzarella sirom.

Osvježavajući ljetni kokteli

Sa svojom izvrsnom kartom od čak 23 koktela Ginglebells su se svojski potrudili da nitko ne ostane žedan ili nedajbože slabe volje. Ove su nas godine razveselili i osvježili baš kako treba svojim ljetnim specijalima: Basil Smash, Yuzu Collins i Passionfruit Mojito. Centralni je bar kao i svake godine izvrsno opremljen ledenim Panom, vrhunskim vinima, domaćim rakijama i bogatim izborom bezalkoholnih pića, a  za posebnu je pohvalu što nema čekanja jer goste služe s čak tri strane kućice, i to brzo, spretno i s osmijehom.

Ginglebells koktel

Program za djecu

Smijeha i dječje radosti pak ne nedostaje u impresivnoj Zagi Kids zoni, gdje se mališani od dvije godine naviše do mile volje zabavljaju na trampolinima, bungee trampolinima, napuhancima i u bazenu s dječjim pedalinama. Izvrsna je činjenica da su djeca ovdje cijelo vrijeme pod stručnim nadzorom animatora, što ujedno roditeljima pruža sigurnost i mogućnost opuštenog guštanja u ostatku ponude Špancir Burger Festivala, dok se njihovi mali špancireri igraju i vesele. 

Spomenimo i da odličnoj atmosferi itekako pridonose svakodnevni live nastupi DJ-a, koji počinju u 19:00 sati. Danas, za veliko finale u nedjelju, stiže DJ Kanca. 

Nije naodmet spomenuti da se cijene burgera ovdje kreću od 8 do 10 eura, Ice Cronea 6 eura, koktela između 5 i 8 eura, pola litre piva između 3.40 i 3.60 eura, a sokovi su 2.60 eura. Ulaz je besplatan, a radno vrijeme svaki dan od 16:00 do 01:00 sat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.