Najstarija osoba (117) na svijetu prije smrti otkrila tajnu dugovječnosti

Screenshot: YouTube

Nedavno je umrla Španjolka Maria Branyas Morera. Imala je 117 godina. Prije smrti otkrila je tajnu dugog života.

Red, mir, dobri odnosi s obitelji i prijateljima, boravak u prirodi, emocionalna stabilnost, bezbrižnost i puno pozitive - ovo su stvari za koje je Morera smatrala da su pridonijele njezinoj dugovječnosti, prenosi Unilad.

"Iako mnoge stvari zahtijevaju vrijeme i sposobnost, postoji još jedna stvar koju je puno lakše postići - držite se podalje od toksičnih ljudi", govorila je Maria. No jednom je prilikom priznala da treba imati i malo sreće te dobru genetiku.

Proživjela gripu 1918., Prvi i Drugi svjetski rat te Španjolski građanski rat

Maria Branyas Morera rođena je u Sjedinjenim Američkim Državama. Njena obitelj odlučila se vratiti u rodnu Španjolsku 1915. jer je bio u tijeku Prvi svjetski rat, što je otežalo putovanje brodom preko Atlantika. Put je obilježila i tragedija - otac joj je pred kraj putovanja umro od tuberkuloze, a njegov je lijes bačen u more. 

Branyas i njezina majka nastanile su se u Barceloni. Godine 1931., pet godina prije početka građanskog rata u Španjolskoj, udala se za liječnika. Posljednja dva desetljeća živjela je u staračkom domu Santa Maria del Tura u gradu Olotu, na sjeveroistoku Španjolske. 

Branyas, koja je proživjela gripu 1918., Prvi i Drugi svjetski rat te Španjolski građanski rat, dobila je koronu 2020., samo nekoliko tjedana nakon što je proslavila 113. rođendan, i bila je zatvorena u svojoj sobi u domu, ali se potpuno oporavila.

"Trenutak je blizu"

Nekoliko dana prije smrti osjećala se jako slabo.

"Trenutak je blizu. Ne plačite, ne volim suze. I iznad svega, nemojte patiti za mnom. Gdje god da odem, bit ću sretna", objavila je prije smrti na profilu koji vodi njezina obitelj. Guinnessova knjiga rekorda službeno je priznala njen status najstarije osobe na svijetu u siječnju 2023., nakon smrti francuske časne sestre Lucile Randon u dobi od 118 godina.

Nakon smrti Marije Branyas najstarija soba na svijetu postala je Japanka Tomiko Itooka, koja je rođena 23. svibnja 1908. i ima 116 godina, prema US Gerontology Research Groupu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.