Početkom 2000-ih svi su željeli izgledati kao one. Ovo su kraljice boho chica

Foto: Profimedia

2024. je, no trendseterice žele izgledati kao da je 2004. Boho stil se vratio.

>>Svi trenutno žele nositi haljine ovog stila

Veliki povratak boho stila potaknula je prva kolekcija Chemene Kamali za Chloé koja je nakon predstavljanja na Tjednu mode u Parizu postala momentalni hit. Društvene mreže preplavile su modne kombinacije inspirirane boho stilom, Sienna Miller i Alexa Chung, IT cure s početka 2000-ih i ikone boho stila, postale su modna inspiracija, a Pinterest boardovi izgledaju kao da smo se vratili 20 godina unatrag.

Sienna i Alexa su i zaštitna lica kampanje za Chloé, pa se čini da nas je ta modna kuća odlučila uvesti u retro jesen. Volani i romantični, zemljani tonovi preplavili su i high street fashion trgovine poput Zare i H&M-a. 

Kako bismo vas pripremili na ovogodišnji modni trend, donosimo podsjetnik na vrijeme kad je boho stil bio glavni trend, a Sienna Miller kraljica boho chica.

Tko je Sienna Miller?

Sienna Miller, poznata britanska glumica i modna ikona, postala je sinonim za boho chic početkom 2000-ih. Njezine odjevne kombinacije, koje su uključivale lepršave haljine, oversized šešire, rese, čizme i mnogo slojeva nakita, inspirirale su milijune žena diljem svijeta. Miller je tada s drugim stilskim ikonama poput Kate Moss postavila temelje za ono što će postati nezaobilazni trend.

"Boho chic stil koji je Sienna promovirala uvelike se oslanja na slobodu izražavanja i kreativnost. Kombinacija vintage elemenata s modernim detaljima daje osjećaj neovisnosti i individualnosti", istaknula je modna urednica časopisa Vogue u nedavnom intervjuu.

"Modni trendovi se uvijek vraćaju, ali Sienna Miller je uvijek bila korak ispred. Njezin osjećaj za stil i sposobnost da prilagodi boho chic modernim vremenima čine ju i dalje relevantnom u svijetu mode," zaključila je modna analitičarka za Harper's Bazaar.

Kako je pandemija utjecala na povratak boho chica?

Pandemija je mnoge natjerala da preispitaju svoj stil života, ali i način odijevanja. U posljednjih nekoliko godina svjedočimo rastućem interesu za udobnu, casual, a istovremeno elegantnu odjeću. Boho chic sa svojim naglaskom na prirodne tkanine, opuštene krojeve i eklektične detalje savršeno odgovara tom trendu.

Osim toga, boho chic je u skladu s globalnim pokretom održive mode. Mnogi komadi ovog stila lako se mogu naći u second-hand trgovinama ili su ručno izrađeni, čime se smanjuje potreba za masovnom proizvodnjom i potiče odgovornija potrošnja.

Ikone boho stila

Osim Sienne Miller, početkom 2000-ih još je nekoliko žena postalo prepoznatljivo kao ikone boho chic stila. Evo nekoliko najistaknutijih.

Kate Moss

Kao supermodel i stilska ikona, Kate Moss bila je jedna od ključnih figura u popularizaciji boho chica. Njezine odjevne kombinacije često su uključivale lepršave haljine, oversized sunčane naočale, čizme do gležnja i vintage komade.

Mary-Kate i Ashley Olsen

Blizanke Olsen, tada još uvijek mlade glumice, postale su poznate po svom jedinstvenom i eklektičnom stilu koji je kombinirao boho chic s elementima grungea. Njihova ljubav prema slojevitim kombinacijama, oversized torbama i vintage komadima definirala je tzv. "hobo chic".

Nicole Richie

Nicole Richie je uvelike doprinijela popularizaciji boho chic stila u Hollywoodu. Njezine odjevne kombinacije često su uključivale duge, lepršave haljine, tunike, široke pojaseve te mnogo nakita i glomaznih sunčanih naočala.

Vanessa Hudgens

Iako je postala poznata malo kasnije, Vanessa Hudgens brzo se etablirala kao jedna od glavnih boho chic ikona. Njezin stil uključivao je puno resica, cvjetnih uzoraka, čipke i narukvica, posebno tijekom pojavljivanja na festivalima poput Coachelle.

Rachel Zoe

Iako je primarno poznata kao stilistica, Rachel Zoe je također postala prepoznatljiva kao ikona boho chic stila. Njezin rad s poznatim klijentima i vlastiti modni izbori definirali su mnoge aspekte ovog stila, uključujući oversized haljine, kaftane i glamurozan vintage izgled.

A Alexa Chung?

Fashionistica i trendseterica Alexa Chung nije klasično povezana s boho chic stilom kao primjerice Sienna Miller ili Kate Moss. Umjesto toga ona je poznata po svom jedinstvenom, eklektičnom stilu koji kombinira elemente vintage mode, britanskog preppy izgleda i modernih trendova. Njezin stil često uključuje haljine inspirirane šezdesetima, kragne, baletanke i kombinacije koje odražavaju britanski cool s dozom nonšalantnosti.

Iako Alexa Chung povremeno nosi komade koji imaju boho elemente, poput lepršavih haljina ili čizama, njezin stil više pripada kategoriji IT girl stila, koji miješa različite modne utjecaje na vrlo osoban i promišljen način. Ipak, u ponovnoj popularizaciji boho stila je kao IT djevojka s početka 2000-ih bila neizostavna.

Gdje kupiti komade inspirirane boho stilom možete vidjeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.