"Vrlo si skromna, vrlo si promišljena": Novi viralni trend zaludio je generaciju Z

Screenshot: TikTok

Doviđenja, "brate ljeto". Na TikTok je stigao novi trend, koji je čista suprotnost nesavršenosti i kaosu koje brat ljeto predstavlja te promovira skromnost, pristojnost i sramežljivost. O čemu se radi?  

Cilj ovog trenda je da izgledate i budete "demure", odnosno "pristojni i slatki". Barem tako tvrdi Jools Lebron, tiktokerica koja je popularizirala ovu frazu i svojim pratiteljima savjetuje kako se ponašati "vrlo skromno i vrlo promišljeno" u raznim životnim situacijama.

Kako biti demure?

Na TikToku Jools prikazuje kako unosi ovaj trend tihe, nenametljive elegancije u svakodnevni život. Prvi video koji je postao viralan prikazuje ju kako odlazi na posao. "Na posao dolazim vrlo pristojno našminkana i uredne kose", kaže u videu. "Vrlo skromno, vrlo promišljeno. Ne zaboravimo biti pristojne dive", dodaje.

@joolieannie #fyp #demure @OAKCHA @Paul | Fragrance Influencer ♬ original sound - Jools Lebron

Video je prikupio preko 34 milijuna pregleda i skoro 4 milijuna lajkova na TikToku te postao pravi hit koji generacija Z obožava. Njezini su videi ubrzo pokrenuli trend pa tako drugi korisnici, uglavnom žene, dijele svoje primjere kako su pristojne i nenametljive u javnosti, ismijavajući očekivanja koja se nameću ženama.

@abbieherbert THE END 😭 Not very demure of poot 😭 #demure @Jools Lebron ♬ original sound - AbbieHerbert
@campbellhuntpuckett very demure very cutesty very modest🤭🥐🍴 #trending #demure #foodtiktok #pookie ♬ original sound - Campbell Puckett
@queencassi0peia Very demure and mindful outfit inspo #officewear #outfitinspo #ootd ♬ original sound - Jools Lebron

Prema TikTok analitici, interes za objave s hashtagom #demure naglo je porastao i dosad je objavljeno 78 tisuća videozapisa na tu temu. Termin je sada prešao granice TikToka. Memovi koji koriste riječ "demure" postali su viralni i na X-u i Instagramu.

Slavne osobe i brendovi brzo su prihvatili ovaj trend, pa su mu se priključili čak i glumci Netflixove serije Emily in Paris.

@buzzfeed You see how the cast of Emily In Paris showed up to the carpet? Very DEMURE and very MINDFUL! 😍✨ #EmilyInParis #Demure ♬ original sound - BuzzFeed

Izrugivanje pojmu

Jess Zafarris, etimologinja i autorica knjige Once Upon a Word: A Word-Origin Dictionary for Kids, osvrnula se na novi pojam te napomenula da korijen riječi "demure" dolazi od latinske riječi "maturus", što znači zreo. Zafarris je također primijetila da su u teološkim spisima iz 15. i 16. stoljeća riječ "skroman" koristili kako bi opisali nekoga tko je licemjer ili skriva svoju mračniju stranu.

"Sviđa mi se način na koji se ova riječ sada koristi na TikToku jer korisnici na neki način stavljaju ozbiljnu masku dok se istovremeno izruguju tom pojmu, zadržavajući definiciju riječi kao svojevrsne fasade", dodala je Zafarris.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.