Bio je Hitlerova desna ruka. Pušten je na slobodu nakon samo par godina zatvora

Foto. Bundesarchiv Bild 183-R93434

16. srpnja 1960. godine umrlo je jedno od najvažnijih vojnih lica Trećeg Reicha. Radi se o njemačkom feldmaršalu Albertu Kesselringu, koji bio čelnik glavnog stožera Luftwaffea, zapovjednik u Wehrmachtu te glavni zapovjednik tijekom operacija na jugu 1939. godine.

Kesselring je rođen 30.11.1885 godine. Sudjelovao je u brojnim vojnim operacijama: Poljska, Sovjetski savez, bombardiranje Velike Britanije, grčka i talijanska kampanja. Dobitnik je brojnih vojnih odličja i priznanja.

Kesselringu je rat bio poznat još od vremena Prvog svjetskog rata, gdje se borio i na istočnom i na zapadnom bojištu. Nastavlja svoju vojnu karijeru sve do uspostave Trećeg Reicha te postaje Hitlerova osoba od povjerenja. Bio je jedan od šest feldmaršala Luftwaffea.

Kada je Hitler naredio bombardiranje Velike Britanije, bio je jedan od dvojice glavnih operatera te je proveo bombardiranje južnih gradova Engleske. Osobno je bio skeptičan prema toj operaciji, smatrajući da Njemačka nema dovoljno informacija o engleskim zračnim snagama. Kesselring je također bio skeptičan prema planovima o osvajanju Krete 1941. godine.

Luftwaffe bombarder

Zapovjednik s brojnim titulama

Nakon što su se savezničke snage iskrcale na talijansko kopno, Hitler postavlja Kesselringa na poziciju vrhovnog zapovjednika Juga. Kesselring se suočavao s mnogim teškim odlukama na toj poziciji, pogotovo tijekom krvavih bitaka poput one kod samostana Monte Cassino. Odgovoran je za masakr protivničkih vojnika, a među jednim od njih umrlo je preko 300 vojnika u jednom danu.

Pred kraj rata postao je zapovjednik u južnoj Njemačkoj, jedno od zadnjih područja koje nisu okupirali Saveznici. Predao se američkim vojnicima u Austriji te uživao visoki tretman čak i u zarobljeništvu. Navodno je s američkim generalima fotografiran kako pije čaj.

Prvotno je osuđen na smrtnu kaznu, no na kraju mu je pripisana doživotna kazna. Pušten je već 1952., najviše zbog činjenice da je surađivao s američkom vojskom te postao glavni izvor za američke povjesničare tog vremena, ali i zbog zdravstvenih razloga.

Njegova maršalska palica prodana je na aukciji početkom 2010. za ogromnim 730.000 dolara, premda je prvotna procjena za nju bila oko 10.000 dolara. Radi se o palici dužine 50 centimetara, ukrašenoj plavom bojom uz zlatne ornamente.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.