Nazire li se kraj ovom dugom toplinskom valu?

Foto: DHMZ, Pixsell/Dejan Rakita/Hrvoje Jelavic

Hrvatska već danima trpi nesnosan toplinski val te se mnogi pitaju nazire li mu se ubrzo kraj. Odgovor je - pa baš i ne. Naime, od sutra nam slijedi blagi pad vrućina, ali će se temperature do kraja tjedna ipak zadržati iznad 30 stupnjeva.

Danas su se najviše dnevne temperature kretale od 34 do 39°C. U Zagrebu je bilo oko 36 stupnjeva, a na mjernoj postaji na aerodromu u Splitu je u popodnevnim satima živa skočila na blizu 38°C. Ne piše nam se dobro ni sutra. Kako navodi DHMZ, tijekom sutrašnjeg dana će se najviša dnevna temperatura kretati između 31 i 36 stupnjeva, a u Dalmaciji bi moglo ići i do 40°C. 

Blagi pad vrućina

Kada se pogleda dugoročna prognoza DHMZ-a, vidimo blago popuštanje vrućina koje kreće od sutrašnjeg dana. U Dalmaciji će temperatura biti oko 33 stupnja, u središnjoj Hrvatskoj oko 32, dok će na istoku zemlje i dalje grijati na nekih 34 stupnjeva. Slična situacija vrijedi i za četvrtak. 

U petak slijedi dodatan blagi pad temperatura kada bi u unutrašnjosti i u primorju trebalo biti oko 30 stupnjeva, u Dalmaciji oko 33, a na istoku oko 32. No, u nedjelju bi nas opet mogle dočekati jače vrućine s temperaturama u središnjoj Hrvatskoj od oko 33 stupnja, a na istoku od 34.

Toplinski valovi traju sve dulje

Dakle, visoke temperature ne posustaju do kraja tjedna, a za dalje trebamo tek vidjeti. Možda će nam sljedeći tjedan donijeti ozbiljnije osvježenje, a možda se opet vraćaju paklene vrućine. Ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler je nedavno upozorio da će "ovaj val potrajati desetak dana i biti jedan od ekstremnijih." 

Svake godine sve više na vlastitoj koži osjećamo utjecaj klimatskih promjena. Zime su u nekim dijelovima kontinentalne Hrvatske praktički bez snijega, proljeća često nose velike poplave, a toplinski valovi tijekom ljeta traju sve dulje; kao da se ljeta pretvaraju u jedan dugotrajan toplinski val s kratkotrajnim prekidima.  

>> Jesu li toplinski valovi i prije bili ovako neizdrživi?

U Mostaru iznad 40 već šesti dan zaredom

Nismo jedini u regiji koji se teško nose s ovakvom situacijom. U Mostaru je šesti dan zaredom izmjerena najviša dnevna temperatura iznad 40 stupnjeva, zbog čega tamošnje službe pozivaju građane da ne borave dugo na otvorenome i upozoravaju na opasnost od velikih požara.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u 13 sati u meteorološkoj postaji u naselju Bijelome Brijegu u Mostaru izmjeren je 41 stupanj Celzija. Proteklih tjedan dana temperatura je u stalnome porastu, a čak šest dana mjeri se iznad 40 stupnjeva. Zbog toga je na snazi crveni meteoalarm te se najavljuju najviše temperature od 42 stupnja. 

Najvažniji savjeti za vrućine

Valja izbjegavati boravak na suncu od 10 do 17 sati, naročito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te oboljeli od šećerne bolesti. U slučaju vrtoglavice, slabosti, izrazite žeđi ili glavobolje potrebno je potražiti pomoć, neke su od preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Treba piti dovoljno tekućine i izbjegavati velike fizičke napore na vrućini.

Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, za starije od 60 godina i kronične bolesnike.

Naročitu brigu valja posvetiti djeci - dojenčad do dobi od 6 mjeseci uopće ne izlagati suncu dok se djeca do kraja prve godine života ne smiju izlagati izravnom suncu te valja primjenjivati zaštitne kreme zbog indirektnog zračenja, hipoalergene bez kemijskih filtera.

Rashladite svoj dom:

  • Nastojte rashladiti prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu između 8 i 10 sati, u 13 sati i noću nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu ili ako ste osoba starija od 60 godina te ako imate kronične zdravstvene probleme.
  • Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Otvorite sve prozore ili rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura niža (ako je to moguće).
  • Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i rolete (ako ih imate), naročito one koji su okrenuti prema suncu. Ugasite sva umjetna svjetla i što je više moguće električnih uređaja.
  • Stavite zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.
  • Kada uključite uređaj za rashlađivanje (air-conditioning), zatvorite vrata i prozore kako ne biste trošili više energije nego što je potrebno.
  • Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35°C, neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine.

Klonite se vrućine:

  • Sklonite se u najhladniju prostoriju stana/kuće, posebno noću.
  • Ako stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2-3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena).
  • Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana.
  • Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati.
  • Potražite sjenu.
  • Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.
  • Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitne kreme s najvećim faktorom.
  • Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.