Evo što se događa u vašem tijelu kad jedete gljive
GLJIVE su izuzetno zdrava hrana i stručnjaci ih smatraju superhranom zbog brojnih pozitivnih utjecaja koje imaju na zdravlje. Ali u nekim slučajevima gljive mogu biti i štetne. Stoga je uvijek važno pripaziti odakle ih nabavljate i kako ih pripremate.
Razina šećera u krvi mogla bi vam se poboljšati
Otprilike 10% američke populacije ima dijabetes, kronično stanje koje utječe na način na koji tijelo obrađuje hranu. Problemi koje dijabetes sa sobom nosi mogu se ublažiti ili čak spriječiti snižavanjem šećera u krvi.
Iako postoje mnoge namirnice koje bi trebalo izbjegavati ako imate dijabetes, postoje i one koje se preporučuje konzumirati, a to su primjerice gljive bukovače zbog blagotvornog učinka na razinu šećera u krvi.
Vaše tijelo postaje spremnije za borbu protiv bolesti
Kada se ne osjećate dobro, najbolje je opustiti se, skuhati juhu, leći u krevet i pričekati da vaš imunološki sustav odradi svoj posao u borbi protiv bolesti. U tome može pomoći i jedenje gljiva jer sadrže vitamine i hranjive tvari koje su korisne za imunološki sustav.
"Svježe gljive sadrže hranjive tvari kao što su vitamini B, riboflavin, niacin, kalij i selen, a također su izvrstan izvor tri esencijalna antioksidansa, glutationa, ergotioneina i vitamina D", kaže registrirana dijetetičarka Pam Smith.
Mogli biste se otrovati
Uz više od 10.000 poznatih vrsta gljiva, može biti zaista uzbudljivo isprobati nove i ukusne vrste, ali potreban je pritom i poseban oprez jer postoji više vrsta gljiva koje su otrovne za ljude. Posljedice konzumacije otrovnih gljiva mogu se razlikovati, a može doći do dehidracije, zatajenja organa, pa čak i smrti.
Vaše kosti postaju jače
Studije su pokazale da je jedan od najboljih načina za povećanje čvrstoće kostiju konzumiranje hrane bogate vitaminom D, poput gljiva koje se uzgajaju na otvorenom.
"Gljive uzgojene na otvorenom unose vitamin D u vaš sustav", kaže registrirana dijetetičarka Nataly Komova. "Ove gljive bogate su ergosterolom, spojem koji tijelo izravno pretvara u vitamin D."
Mogli biste halucinirati
Većina gljiva sigurna je za jelo, kao one koje se prodaju u trgovinama, ali divlje gljive ponekad mogu biti upitne jer neke od njih mogu sadržavati psilocibin. Taj spoj može prouzrokovati intenzivne halucinacije.
Mogli biste izgledati mlađe
Kad počnu dostizati zrelu dob, većina ljudi razmišlja o uspostavi dnevne rutine za njegu kože za mladolik i svjež izgled. Iako je to važno, drugi način je da u svoju prehranu uključite gljive zbog antioksidansa i drugih korisnih hranjivih tvari koje se u njima nalaze.
"Gljive su bogate antioksidansima, proteinima, mineralima, vitaminima i dijetalnim vlaknima", kaže Komova. "Visoka koncentracija antioksidansa glutationa i ergotioneina uklanja fiziološki stres. Kao rezultat toga smanjeni su znakovi starenja, uključujući bore."
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati