Najdugovječniji Talijani često jedu tjesteninu pripremljenu na ovaj način

SARDINIJA, prekrasan talijanski otok u Sredozemlju, poznata je po svojim stanovnicima koji često dožive stotu godinu. Njihova tajna, između ostalog, krije se u prehrani bogatoj povrćem, mahunarkama i cjelovitim žitaricama. Inspiriran upravo takvom prehranom, kuhar Francesco Mattana podijelio je recept za tagliatelle primavera.
Francesco ovo jelo opisuje kao jednostavno, ali prepuno okusa. Kombinacija zelenog povrća poput mahuna, boba i graška s dodatkom svježih rajčica, limuna, bosiljka i mente, uz slani okus pecorino sira, čini ovo jelo pravim užitkom za nepce. Osim toga, umak možete koristiti i kao preljev za tostirani kruh ili kao podlogu za pečenu ribu.
Sastojci
- 300 g tagliatella
- 1⁄4 poriluka
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice graška
- šaka boba
- šaka zelenih mahuna
- šaka cherry rajčica
- pecorino sir
- bosiljak
- menta
- korica limuna
- maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema
- Sitno nasjeckajte češnjak i donji, slađi dio poriluka. Zelenim mahunama odrežite krajeve i prepolovite ih. Izvadite bob iz mahuna.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte poriluk, zelene mahune i bob. Promiješajte i pustite da se povrće dinsta nekoliko minuta.
- Dodajte grašak, cherry rajčice i češnjak. Začinite solju i paprom. Ulijte malo vode, poklopite i ostavite na slaboj vatri pet minuta.
- U međuvremenu skuhajte tagliatelle prema uputama na pakiranju. Kada su gotove, prebacite ih u tavu s povrćem, dodajući malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Dodajte svježi bosiljak, malo mente, naribanu koricu limuna i naribani pecorino sir. Sve dobro promiješajte, dodajte još malo maslinovog ulja i, po potrebi, vode od tjestenine kako biste postigli željenu konzistenciju umaka.
Ovo jelo ne samo da je ukusno, već odražava i prehrambene navike stanovnika plavih zona - područja poput Sardinije, gdje ljudi žive dulje od prosjeka. Njihova prehrana temelji se na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, svježem povrću i voću. Pecorino sir, napravljen od ovčjeg mlijeka hranjenih na pašnjacima, bogat je omega-3 masnim kiselinama. Meso se konzumira uglavnom u posebnim prigodama.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati