Trudnoća i prehrana: Kako konzumirati određene namirnice
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Shutterstock
U trudnoći vas sa svih strana obasipaju informacijama o prehrani i više niste sigurni koje su od njih točne. Kako bi se lakše snašli u cijeloj zbrci oko toga što smijete, a što ne smijete jesti donosimo vam četiri osnovne grupe namirnica i kako ih pravilno konzumirati.
1. Sir
Cheddar, ementaler, edamer i parmezan savršeno su sigurni za konzumiranje u trudnoći i dobar su izvor kalcija za vas i vaše dijete. Feta sir, mozzarella, svježi sir i halumi sir možete jesti sve dok su napravljeni od pasteriziranog mlijeka, pa prije kupnje uvijek provjerite deklaraciju. Camembert je siguran ako se koristi kuhan, dok brie, gorgonzola, raquefort i danish blue mogu sadržavati listeriju, bakteriju koja može uzrokovati pobačaj. Držite se podalje od mekanih, nepasteriziranih sireva.
2. Jaja
Tvrdo kuhana jaja i dobro pečena kajgana sigurni su za konzumiranje u trudnoći, kao i jaja koja se nalaze u pečenim kolačima. Majonezu kupujte samo ako je napravljena od pasteriziranih jaja. Pržena ili poširana jaja moraju biti u potpunosti pečena, što znači da žumanjak i bjelanjak moraju biti tvrdi. Meko kuhana i slabo pečena jaja nije preporučljivo konzumirati, jer mogu uzrokovati salmonelu. To vrijedi i za mousse, tortu od sira i domaću majonezu.
3. Riba
Bakalar, list ili druga bijela riba mogu se konzumirati u neograničenim količinama, a dobar su izvor kalcija i proteina potrebnih za razvoj djeteta. Plava riba, skuša i losos bogati su Omega 3 masnim kiselinama, ali nemojte ih jesti češće od dva puta tjedno. Ne bi smjeli pojesti više od četiri konzerve tune tjedno. Sushi je dobar ako je riba bila smrznuta i ako nema visok postotak žive, stoga uvijek prije jela provjerite. Morski pas i sabljarka bogati su živom što može naškoditi vašem djetetu. Jedenje sirovih plodova mora, kao što su kozice ili školjke, može uzrokovati trovanje hranom.
4. Meso
Piletina, puretina, govedina i svinjetina sigurni su za jelo dok god su dobro kuhani, bez tragova crvenila ili krvi. Posebno budite oprezni s kobasicama i mljevenim mesom. Dozvoljene su sve vrste salama sve dok ih držite u frižideru čitavo vrijeme. Krvav odrezak i tartar mogu uzrokovati otrovanje hranom. Paštete, čak i one od povrća, mogu sadržavati listeriju, a jetrica ima visoku razinu vitamina A, što može naštetiti vašem djetetu.
Ovo je .
Homepage nacije.
ovdje. Atraktivne fotografije i videe plaćamo.
Imate važnu priču? Javite se na desk@index.hr ili klikom
Želite raditi na Indexu? Prijavite se
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati