Pobuna berača grožđa na crkvenom imanju u Trnavi: "Prže" se na 40 stupnjeva, a dobiju 70 kuna dnevnice
Ilustracija: Srećko Niketić / Cropix
BERAČI grožđa u vinogradima Misnih vina u Trnavi danas su prekinuli svoj rad zbog teških uvjeta i malih dnevnica za koje se moraju "pržiti" na 40 stupnjeva Celzijevih.
"Misna vina" i njihovi vinogradi su u vlasništvu Đakovačke biskupije. "Prženje na oko 40 stupnjeva, dehidracija i s jednom kratkom pauzom, radnici su to sve proživljavali i za to dobili od 40-80 kuna po danu", javio je čitatelj Indexa koji je želio ostati anoniman te dodao da radnici zahtijevaju normalnu dnevnicu, a ne "da rade samo za gorivo i hranu".
Prošle godine se moglo zaraditi do 220 kuna
Objasnio je da je poslovođa počeo stvarati grupe i govoriti im da mogu ići kući, dok je nepozvanim grupama kazao da mogu nastaviti berbu. Grupa koja je najviše zaradila dobila je dnevnicu od 108 kuna zbog čega su radnici odlučili obustaviti berbu i otići kućama, jer im se ne isplati raditi za tako mali novac. "Podaci iz prošle godine govore da se prošle godine moglo zaraditi od 120 do 220 kuna", piše čitatelj Indexa. Doznajemo i da su prijašnjih godina isplate nekim radnicima išle "na crno". Oni ljudi koji su željeli povrat poreza su potpisivali ugovor o djelu, a oni koji to nisu željeli su bez ikakvog potpisivanja samo uzeli novac i otišli.
Voditelj proizvodnje Misnih vina Miro Bošnjak kazao je da je informacija o prekidu berbe grožđa samo djelomično točna. "Mi smo nekada imali vrlo velikih problema s radnicima i jedva smo uspijevali skupiti ekipu od 40-tak ljudi s kojima smo obavili berbu, a ove godine smo imali izuzetno veliki pritisak i jako puno ljudi se odazvalo, tako da je prvi dan bilo preko 100 ljudi. Naravno, nikoga nismo htjeli odbiti, međutim, naš kapacitet prerade u odnosu spram broja ljudi je ograničen, odnosno nemamo takav tempo prerade", kazao je Bošnjak za Radio Đakovo.
"Prosječni berač zaradi od 70 do 105 kuna"
Objašnjava da raspolažu sa smo dvije preše kapaciteta oko pola vagona i imaju malu preradu te da je svatko plaćen po kilogramima koje je ubrao. "Sad vidim da je to naša greška jer smo trebali odabrati svojih 40 do 50 ljudi, njih obavijestiti da dođu u berbu i sve bi išlo normalnim tempom i normalno bi se zarađivalo i ne bi nas prozivali", kazao je Bošnjak i dodao da njihova tvrtka korektno plaća sve obveze prema djelatnicima.
Tvrdi kako prosječni berač zaradi od 70 do 105 kuna, ali i dodaje da se zbog novih zakonskih odredbi ovogodišnja berba odvija u drugačijim uvjetima nego ranijih godina. "Cijena je 29 lipa po kilogramu i na tu cijenu, po novom zakonu o radnoj snazi koja je povremena, moramo lijepiti markicu od 20 kn i još mora biti zaračunato 25 posto poreza na ono što zarađuju. To su novi uvjeti, tako da, grubo rečeno, netko tko zaradi 100 kuna - berba samog grožđa izađe 40 lipa, a tržišna vrijednost ubranog grožđa sada je ispod 3 kune, pa izračunajte koliko u svemu tome zauzima berba", objasnio je troškove berbe Miro Bošnjak.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati