Ugostitelji ljuti zbog mjera: "Ne žele nas zatvoriti da nas ne moraju obeštetiti"
JUČER su objavljene nove preporuke za sprječavanje zaraze koronavirusom u ugostiteljskim objektima i kod pružanja ugostiteljskih usluga, poput cateringa, kao i za svadbe te druga slavlja.
U svim objektima moraju biti vidljive obavijesti o pridržavanju općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metara, obveznom nošenju maski za lice i za zaposlene i, po novom, i za goste u objektima (osim kada konzumiraju hranu i piće za stolovima), i to tako da prekrivaju i nos i usta, pa do toga da svima moraju biti dostupni dezinficijensi (doza od pola litre na svakih 10 osoba, odnosno na svakom stolu).
Preporučuje se i da razmak između stolova bude tri metra, a da se u slučaju glazbenih izvedbi osigura razmak od dva metra između izvođača na sceni te od četiri metra između publike i izvođača. Tu su i preporuke da gosti čaše i posuđe ne dijele ni s kime, kao i za mjerenje temperature svima koji ulaze u lokal, klub ili drugi ugostiteljski objekt.
Covid-redari na više od 50 gostiju
Novost od ovoga tjedna je i da se broj okupljenih u ugostiteljskim objektima i u zatvorenom i na otvorenom prostoru (terasama) određuje prema kriteriju četiri metra kvadrata po osobi te da, ako imaju više od 50 gostiju, na svakih 50 moraju imati tzv. covid-redara. To vrijedi i za svadbe i druga slavlja. Za više sudionika mora se dobiti odobrenje lokalnog stožera. Preporuke za svadbe dopuštaju prvi ples mladenaca i njihovih roditelja na samom početku slavlja, nakon čega ples nije dopušten.
U noćnim barovima i klubovima nisu dopuštena stajaća mjesta ni visoki stolovi, kao ni na svadbama i drugim slavljima tzv. švedski stolovi, nego se hrana mora usluživati na stolovima.
Nema plesa i sve radi do ponoći
Barovima i klubovima nije dozvoljen ni plesni podij, pa ni plesanje, a umjesto toga im se preporučuje da postave sjedeća mjesta, uz uvjet da stolovi budu na udaljenosti od tri metra. Za klubove se još preporučuje, ako postoji mogućnost, da rade na otvorenom, ali ni tada nisu dopuštena stajaća mjesta ni visoki stolovi, dok za šankom smiju biti samo sjedeća mjesta. Svi ugostiteljski objekti smiju raditi od 6 do ponoći, a to vrijedi i za noćne klubove i svadbe.
Danas smo prošetali centrom Zagreba, gdje smo vidjeli pune terase, dok je u unutrašnjosti kafića bio tek poneki stol s gostima. Razgovarali smo s voditeljima lokala koji smatraju da nove mjere nije moguće provesti ako im je cilj zadržati posao.
Konobari s maskama, gosti kako koji
Svi su konobari nosili maske, dok se građani još uvijek nisu adaptirali na nove mjere, vidjeli smo kako neki u kafić ulaze s maskom, a neki bez nje. Ugostitelji apeliraju na sve da nose maske do stola, ali isto tako su nam i rekli da oni ne mogu izigravati policajca i tjerati goste na nošenje maske ako oni sami to ne žele.
Josipa Žižić, voditeljica Odnosa s javnošću Johann Francka, rekla je za Index da pomno prate nove odluke i mjere koje donosi Stožer te da su im se cijelo vrijeme prilagođavali i u skladu s tim mijenjali poslovanje svog objekta.
"Najnovije mjere će posebno pogoditi ugostiteljske objekte te se tu slažemo sa stavovima Nacionalne udruge ugostitelja da mjere nisu dovoljno realne i prilagođene dinamici ugostiteljstva. Nama je s ovim radnim vremenom, najnovijim mjerama i brojem ljudi, koje moramo imati zbog velike površine objekta, poslovanje neisplativo", rekla nam je Žižić.
"Nadamo se pomoći"
Nedavno su, navodi nam, ponovno otvorili restoran nakon višemjesečne pauze pa im i to nosi još više troškova koji su nužni za hladni pogon i održavanje usluge.
"Naravno da ćemo se i dalje pridržavati svih mjera te ćemo upozoravati goste na distancu i nošenje maski, ali ako gost ne nosi masku, nažalost, odgovoran je isključivo ugostiteljski objekt. Nadamo se da će nadležni organi i službe imati razumijevanja te da će nam pomoći da održimo objekte i radna mjesta u ovim nepredvidljivim i teškim vremenima za sve nas", rekla je za Index Josipa Žižić.
"Neće nas zatvoriti da nas ne moraju obeštetiti"
Vlasnik Cheese bara u Cesarčevoj ističe da ih država neće zatvoriti jer bi ih onda morala obeštetiti.
"Ovako nas mjerama prisiljava da zatvorimo lokale. Pa ZET-ovac ne mora nositi masku, a čovjek u lokalu mora. U busu imate po 70 ljudi na malom prostoru, a recimo kod mene u lokalu odjednom najviše stane po 50 gostiju. Ni nemamo stajaćih mjesta. Kod nas čovjek mora doći i sjesti. U unutrašnjost lokala može mi stati maksimalno 26 gostiju. Po novim mjerama može ih biti samo 6. Zašto da onda radim? Nije isto kad jedan konobar radi za 20 gostiju i kad radi za njih 6, konobari su nam onda neisplativi", rekao je za Index Dado, vlasnik Cheese bara.
"Dolazimo do točke kad više nećemo moći isplaćivati plaće"
Kaže kako ne zna što sad napraviti i da čeka rasplet situacije.
"Zašto oni koji donose odluke ne izađu među ljude i vide što je realno, a što ne? Epidemiolog je tu da predloži mjeru i ono što mu je prihvatljivo, ali to nije životno ostvarivo. Meni maksimalno dođe do 40 do 50 gostiju i sad, ako slučajno dođe 51, po tome bih ja morao imati covid-redara. Što će taj redar raditi? Kod mene ljudi ionako sjede za stolovima, ne hodaju okolo niti stoje. I sad bih ja trebao plaćati nekoga da mi tu sjedi. Ovo je isto kao kad su zatvorili teretane u Splitu pa su nakon par dana promijenili odluku. Pa mi sve manje uplaćujemo u proračun jer sve manje radimo, imamo upola manji promet nego prije i dolazimo do točke kad više nećemo moći isplaćivati plaće, plaćati najam, režije. Već smo sad svi u minusu, a imam isti broj zaposlenih kao kad smo imali puno posla. Moji zaposlenici rade za mene od otvorenja, već 8 godina, svi su u kreditima. Nitko ne razmišlja o njima. Zašto se nije reagiralo na skupove kod HNK, a ne da sad svi ispaštamo", rekao je za Index vlasnik Cheese bara.
"Smatram ovo atakom na ugostitelje"
Marija iz slastičarne Cookie factory rekla nam je da na ovaj način, s ovakvim mjerama, sigurno neće opstati.
"Ove su mjere pretjerane. Jutros sam u tramvaju vidjela ogromnu gužvu, djeca idu u škole, sa svih strana su gužve, po trgovačkim centrima isto, a nama propisuju ovakve mjere. Smatram da je ovo atak na ugostitelje. Jedino mi imamo tako stroge mjere iako se od prvog dana držimo svih mjera", kazala nam je Marija.
"Nadamo se novom sastanku sa Stožerom"
Nije joj jasna ni cjelokupna situacija.
"U ožujku su s 50 zaraženih sve zatvorili. Danas imamo preko 700 zaraženih i svi normalno rade, jedino su nama ovako stroge mjere propisane. S obzirom na to da već živimo s virusom, odgovoran građanin će uvijek biti odgovoran, a zašto bismo sad upravo mi trebali biti policajci", rekla nam je Marija.
Vlasnica slastičarne Amelie Žaklina Troskot rekla nam je da je još prerano išta reći o novim mjerama.
"Još ćemo, nadam se, imati sastanke sa Stožerom, ništa drugo sad ne mogu reći osim da ovakve mjere nemaju smisla jer nećemo opstati", kratko nam je rekla Troskot.