Alfa sprema sportski SUV

ALFA će na unosno SUV tržište ući krajem iduće godine kada će kupcima ponuditi model radnog naziva C-SUV. Isti će se suprotstaviti modelima kalibra BMW-ovog X3, Audijevog Q5 i sl. Radit će se o modelu koji će biti ključan za planirani Alfin preporod te povratak na američko tržište.

C-SUV će biti prva nova Alfa od dolaska Giuliette, a izvori govore kako će proizvodnja biti povjerena Fiatovoj tvornici Mirafiori u Torinu. U istim bi se pogonima trebao proizvoditi i njegov „brat“ s Jeepovom značkom, koji će ujedno biti zamjena za modele Compass i Patriot. Fiat planira godišnju proizvodnju oba automobila u seriji od oko 280.000 primjeraka, dok će Alfin model zasigurno činiti više od polovice naklade.

C-SUV će se temeljiti na Fiatovoj Compact Plus Global modularnoj platformi. Riječ je ustvari o produljenoj platformi Giuliette koja može podržavati i pogon na sva četiri kotača, a u ponudi će biti i izvedba s pogonom na prednje kotače. Naglasak će biti na dinamičnim voznim sposobnostima, pa tako insajderi najavljuju relativno malu masu, optimalno podešeni ovjes (MacPherson sprijeda i multi-link straga) te snažnu i štedljivu motorizaciju.

Off-road sposobnosti će biti u drugom planu i kupcima željnima takvog automobila će biti namijenjena Jeepova izvedba.

Spomenuli smo već motorizaciju pa recimo kako će ulazne modele pokretati novi 1750 TC GDI benzinski motor snage oko 200 KS  te 2,0-litreni JTD snage 140 KS. S druge strane vrh ponude bi trebali činiti 3,3-litreni benzinski V6 snage 280 KS te dvije izvedbe novog 3,0-litrenog dizelskog V6 snage 220 i  250 KS.

Od ostalih noviteta recimo kako će 159 biti zamijenjen Giulijom u prvom kvartalu 2013. MiTo bi iste godine trebao dobiti izvedbu s pet vrata, a 2013 će biti godina u kojoj će kupcima postati dostupan i sportski 4C. 2014. Alfa bi trebala lansirati i veći SUV temeljen na Jeepovom Grand Cherokeeiju.

Dizajn ovog automobila će biti usklađen s ostatkom Alfine ponude, pa tako možemo očekivati uobičajene Alfine karakteristike poput prepoznatljive maske, svjetala i sl.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.