Audi ima novi posao, sudjeluje u proizvodnji rikši

Foto: Audi

AUDI je našao način da iskoristi stare baterije iz električnih automobila.

Kompanija poznata po luksuznim automobilima u budućnosti će sudjelovati u proizvodnji rikši na električni pogon, kao i osmišljavanju infrastrukture za njihovo punjenje. 

Na ovom projektu rade zajedno Audi i njemačko-indijski start-up Nunam, a prvi rezultati su već vidljivi. Oni su odlučili iskoristiti stare baterije iz automobila za pogon rikši, za što su još uvijek dovoljno dobre.

"Baterije u automobilima su projektirane za vijek trajanja automobila. Ali i nakon radnog vijeka u autu u njima još uvijek ima puno snage", kaže osnivač Nunama Prodip Chatterjee i pojašnjava: "Za vozila manjeg dosega i skromnijih potreba za snagom, kao i onih manje mase, ovakve baterije su obećavajuće."

Nunam nije prva tvrtka koja je ponudila rješenje elektrifikacije rikši, prijevoznog sredstva koje je iznimno popularno na indijskim cestama. Međutim, za razliku od prijašnjih rješenja s klasičnim olovnim baterijama, ova su puno učinkovitija, a i obuhvaćaju cjelokupan krug korištenja. 

Naime, kako indijska elektromreža još uvijek većim dijelom koristi ugljen za proizvodnju električne energije, Nunam je ponudio i punjače. Oni imaju solarne panele te energiju skladište u Audijeve baterije. 

Električne rikše s Audijevim baterijama mogu se vidjeti i u Europi, točnije na Greentech festivalu u Berlinu, gdje ih svi zainteresirani mogu isprobati.