Audi otkrio kada dolazi novi A8

Foto: Audi

NAKON nove S klase i BMW-a serije 7, vrijeme je za Audi A8. 

Kao što je poznato, BMW i Mercedes su svoje najprestižnije modele ponudili i u električnim izvedbama, kao Mercedes EQS i BMW i7. Audi ide nešto drugačijim putem, pa će novi A8 u novom izdanju egzistirati isključivo kao električni model. S benzinom i dizelom se jednostavno raskrstilo. 

>> FOTO Ovo je A8 budućnosti, Audi Grandsphere

Poznato je i kako novi A8 dolazi iduće godine, a stilski će se uvelike oslanjati na koncept Grandsphere predstavljen u rujnu 2021. godine. Audijev šef dizajna Marc Lichte je za britanski Autocar izjavio kako je Grandsphere vrlo blizu onog kako će izgledati A8. Lichte naglašava kako ipak neće biti identičan konceptu.

Autocar doznaje kako će nova generacija nositi ime A8 E-Tron, a koristit će platformu Premium Platform Electric (PPE) razvijenu s Porscheom. Vrlo je vjerojatno kako će A8 na koncu ipak biti kraći od koncepta koji se rastegao na razinu Horch izvedbe A8 rezervirane za Kinu. 

O tehničkim specifikacijama je rano govoriti. Vratimo li se na koncept, radi se o 720 KS i 960 Nm, i to u kombinaciji AWD pogona. A8 vjerojatno neće puno odstupati. Vjerojatno će imati nešto slabiji pogon, a vrlo posljedično će se smanjiti i kapacitet baterije s konceptnih 120 na oko 100 kWh. S druge strane, snage punjenja od 270 kW je više no sigurna, kao i pristojan deklarirani doseg veći od 500 km. 

Zadnji benzinski RS će biti čudo

Zadnji benzinci iz Audija doći će do 2026. godine, a benzinska ponuda u Europi bit će ukinuta do 2033. godine. Do tada ćemo svjedočiti i još jednoj generaciji benzinskih RS modela, a za njih Lichte kaže: "Obećavam vam, i električni i klasični modeli bit će impresivni. Posebno posljednja generacija RS modela, bit će bwoah... oduševljavajuća."

Zasad znamo kako će RS4 i RS6 biti hibridi, a manji RS model vrlo vjerojatno neće zadržati petcilindraša. Lichte je za top gear rekao kako je tisuću menadžera na okupljanju u Berlinu već vidjelo A6 E-Tron, Q6 E-Tron i buduće RS modele. Kaže da su poludjeli kad su vidjeli slike noviteta.