Autor je najljepših automobila, a sada je odlučio otići

Foto: Jaguar

OVO je zasigurno veliki udarac za slavnu marku.

Ian Callum, jedan od najpoznatijih i najdarovitijih auto dizajnera odlučio je nakon dvadeset vrlo plodnih godina napustiti Jaguar. Time je ova marka koja itekako drži do dizajna doživjela veliki gubitak, posebno jer je u fazi obnove svog najprestižnijeg modela, bezvremenskog XJ.

Callum je u posljednja dva desetljeća iz temelja obnovio vizualni identitet Jaguara stvorivši mnoge dizajnerski uspješne modele. Svi oni su ljepotani, no posebnu vrijednost ipak ima model XF s kojim je Jaguar napravio drastičan iskorak u dizajnu. O crossoverima da i ne govorimo. Dovoljno je reći da je I-Pace nastao potezima njegovih ruku, baš kao i F-Pace, model koji je preporodio Jaguar.

Callum je karijeru započeo 1979. godine u Fordu, a potom je nakon 11 godina prešao u TWR Design. A tada je stvorio i automobile poput Aston Martina DB7, dok je potkraj prošlog tisućljeća sudjelovao u nastanku DB9 i Vanquisha, dizajnerski najuspješnijih modela u novijoj povijesti otočkog dizajna. Dobitnik je brojnih nagrada za dizajn.

I na kraju jedna utjeha. Callum će u svojstvu konzultanta nastaviti pomagati Jaguaru. Nadamo se da će to biti dovoljno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.