Ovako BMW vidi plovilo u skoroj budućnosti

Foto: BMW

PREMIJERA plovila dogodila se na početku filmskog festivala u Cannesu.

Upravo tako, prvi primjerak je već izgrađen, a sve je spremno i za start proizvodnje. Plovilo je dobilo ime Icon, a nastalo je u suradnji BMW-a i brodograđevne tvrtke Tyde.

Icon osim inovativnog dizajna donosi novinu u svijet luksuznih plovila. Postavljen je na hidrokrila, a pokreće ga električni pogon. Pokreću ga dva motora snage 136 KS, koje napajaju baterije iz BMW-a i3. U pitanju je set od šest baterija kapaciteta 240 kWh.

Zahvaljujući plovidbi na hidrokrilima, potrošnja energije je minimizirana te plovilo s jednim punjenjem baterija ima doseg od 50 nautičkih milja. Pritom je brzina krstarenja 24 čvora, a može ploviti maksimalnom brzinom od 30 čvorova.

I za kraj jedna posebnost. Poput zvuka pogona na BMW-u XM i iX, i ovdje se za zvučnu kulisu pobrinuo dvostruki dobitnik Oscara Hans Zimmer.

Plovilo duljine 43 stope (13.15 m) i 14.8 stopa širine (4.5 m) na krmi donosi inovativan dizajn s velikim staklenim površinama. Interijer je uređen u lounge stilu s rotirajućim foteljama. Upravljanje plovilom i svim vitalnim funkcijama odvija se putem 32-inčnog zaslona kroz posebno prilagođeni iDrive sustav.

Serijska proizvodnja nije planirana, ali u BMW-u vjeruju kako postoji tržište te će stoga opciju pokretanja proizvodnje ostaviti otvorenom.