Električni Hummer ima veće emisije od limuzine s benzinskim pogonom

Foto: GMC

NEMA sumnje kako električna vozila predstavljaju najčišći oblik cestovnog transporta. Ali...

Tehnološki razvoj omogućio je povećanje efikasnosti klasičnih motora s unutarnjim izgaranjem. Naravno, dio tih benefita poništilo je povećanje mase vozila, a posebno rast gabarita i stremljenje ka aerodinamički nepovoljnijim formama kao što su SUV vozila i crossoveri. U domeni električnih vozila takvi trendovi dovode do apsurdnih rezultata. 

Jedan takav primjer daje upravo GMC Hummer EV, novo izdanje Hummera s električnim pogonom. Radi se o ogromnom vozilu koje koristi resurse dovoljne za tri električna vozila. Rasipa se snagom, a eko predznak mu definitivno nije upisan u genetski kod. On je tu kako bi popularizirao električne pogone i pritom korisniku omogućio puno zabave, posebno izvan asfalta. 

ACEEE je neprofitna istraživačka organizacija koja se fokusirala na redukciju rasipanja energije i tako smanjenja utjecaja na klimatske promjene. Prema njihovoj studiji, novi Hummer nije tako "zelen“ kao što se na prvu čini. 

Naime, ACEEE u obzir uzima da se 60% električne energije u SAD-u dobiva spaljivanjem fosilnih goriva. Pritom upozoravaju kako velika vozila imaju velike baterije, a to znači i korištenje brojnih ruda koje treba preraditi i iz njih na koncu proizvesti baterijske sklopove. 

Oni su izračunali da maleni Chevrolet Bolt emitira 57 g CO2/km, dok Hummer emitira 212 g CO2/km. Prema tim podacima, 1000 KS snažan električni monstrum u atmosferu "emitira" osjetno više od današnjih štedljivih limuzina na benzinski pogon. Za utjehu recimo kako je ovo ipak osjetno bolji rezultat od starog Hummera koji je ispuštao čak 552 g CO2/km. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.