E.ON i MAN: Postavit ćemo 400 punionica za električne kamione diljem Europe

Ilustracija: MidJourney

Njemačka energetska tvrtka E.ON i proizvođač kamiona i autobusa MAN objavili su danas da planiraju uspostaviti javnu mrežu za punjenje električnih kamiona širom Europe.

Dvije kompanije planiraju postaviti 400 punionica na 170 lokacija, od kojih će 125 biti u Njemačkoj, a ostale u Austriji, Britaniji, Danskoj, Italiji, Poljskoj, Češkoj i Mađarskoj.

"Ulažemo jako puno novca"

Početak uspostave mreže trebao bi biti već u ovoj godini, a do kraja 2025. punionice bi trebale biti postavljene na 80 lokacija u okviru MAN-ove servisne mreže, uz mogućnost pristupa gospodarskih vozila drugih proizvođača.

"Ulažemo jako puno novca u presudni pomak u uspostavi infrastrukture za prijevoz teškim električnim vozilima", rekao je izvršni direktor E.ON-a Leonhard Birnbaum.

"Gotovo svi glavni proizvođači fokusiraju se trenutno u razvoju na elektromobilnost, a definitivan pomak iziskuje infrastrukturu za punjenje visokih performansi, koja će pokrivati široko područje i ciljat će od samog početka na Europu u cjelini", dodao je Birnbaum.

"Europi će do 2030. trebati oko 50 tisuća punionica za teška gospodarska vozila i mi ćemo kao proizvođač električnih kamiona sudjelovati u tom poslu", rekao je izvršni direktor MAN-a Alexander Vlaskamp.

Prije desetak dana njemačka vlada odvojeno je predstavila inicijativu koja predviđa postavljanje 350 punionica, podsjeća novinska agencija dpa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.