Od 16 noviteta samo jedan automobil nije osvojio maksimalne ocijene

Foto: EuroNCAP

TESTOVIMA sigurnosti podvrgnuti su brojni atraktivni noviteti uključujući premium vozila, a samo jedan nije osvojio maksimalne ocjene. 

U posljednjem krugu testova EuroNCAP je obradio dosad najveću seriju od čak 16 automobilskih modela. Među njima su bila i dva potpuno električna rivala, Nio ET7 i Tesla Model S, koji usprkos godinama i dalje pruža uzornu razinu sigurnosti. Dobra je vijest da su oba osvojila maksimalne ocjene.

Ustvari, baš svi modeli su došli do pet zvjezdica osim jednoga. Među odlično ocijenjenima su tako i Toyotini aduti, električni bZ4X, njegov klon iz Subarua, te Corolla Cross, model koji je upravo stigao na hrvatsko tržište.

Brige nema ni ako kupujete Nissanove novitete, modele X-Trail i Ariya, koji su stigli do maksimalnih ocjena. Pohvale je zaslužio i Hyundai Ioniq 6 s odličnom zaštitom za odrasle putnike. Veliki Renaultov MPV, model Austral je položio s odličnim uspjehom. Konačno, na testu su se našli i premium modeli, Range Rover i Range Rover Sport, a razlika je među njima u pogledu sigurnosti minimalna. 

Iz Kine su stigla tri modela. Osim spomenutog, testu su pristupili novi smart#1, te WEY Coffee 02. Svi su bili izvrsni. Smart se pokazao izvrsnim u zaštiti odraslih putnika, baš kao i mali crossover. 

Vjerovali ili ne, jedini koji je ispustio jednu zvjezdicu je najprestižniji model PSA koncerna, model DS9. Automobil je kažnjen jer je u frontalnom sudaru bio suviše poguban, kako za ostale sudionike u prometu tako i za same putnike. 

Pročitajte više