Europa uvodi rigorozne mjere za vlasnike plug-in hibrida: Gradom samo na struju?

Foto: Citroen, Toyota

KAKO bi se stalo na kraj "zlouporabi" plug-in hibrida, Europa planira uvesti Geofencing i natjerati vlasnike da voze na struju.

Do 2030. godine bar 36 gradova će imati zone s nultom emisijom. Većina ih je u Europi, a tu su sasvim sigurno Berlin, Pariz i Rim, što znači da će se u te zone moći ući samo na struju. Upravo zato bi plug-in hibridi u budućnosti trebali dobiti sustav automatskog prebacivanja na električni rad prema poziciji na kojoj se nalazi. E-drive zona je sve više u Europi, a ovaj sustav s kojim već raspolaže novi Range Rover mogao bi postati obaveza, piše britanski Autocar

Mjere su vrlo radikalne pa bi sustav nakon opominjanja vozača da ulazi u zonu nulte emisije s premalo napunjenom baterijom mogao vozilo i zaustaviti. To bi omogućio tzv. Geofencing, a u sklopu norme Euro7 nosio bi oznaku 7G. 

U Toyoti misle kako se ova mjera neće ticati samo onih modela koji žele 7G klasifikaciju, već svih na tržištu. Japanski gigant već testira ovakav sustav u Japanu, na Lexusu NX. 

Opće je poznato da brojni korisnici plug-in hibrida ne koriste u dovoljnoj mjeri potencijale hibridnog pogona. Baterije pune rijetko pa na kraju ispada da voze automobil s balastom, a koji ponekad troši i više od ekvivalentnog vozila pogonjenog fosilnim gorivom.

Ovim sustavom takvim nemarnim korisnicima bi se stalo na kraj, bar u posebnim eko gradskim zonama. Podsjetimo, Euro7 na snagu stupa 1. siječnja 2025. godine.