Iduće godine se očekuje osjetan rast prodaje novih automobila

Foto: Profimedia, Shutterstock

PRVE prognoze govore kako će prodaja novih automobila tijekom iduće godine zabilježiti osjetan rast. 

Bolje rečeno, radi se o drastičnom rastu. Tako S&P Global Mobility prognozira rast prodaje novih automobila od čak 2.8 posto, što u prijevodu znači da bi tijekom iduće godine na ceste širom svijeta trebalo stići čak 88.3 milijuna novih vozila. 

Kad je pak Europa u pitanju, rast bi trebao biti 2.9 posto i time bi dosegao prodaju od 15.1 milijuna vozila. Rast u SAD-u bi trebao biti na razini od 2 posto, dok će Kina zasigurno doseći osjetno veći rast. Procjenjuje se 4.2 posto rasta i 26.4 milijuna prodanih vozila.  

Ova optimistična prognoza potkrijepljena je aktualnim oporavkom proizvodnje automobila, pri čemu lanci opskrbe i potražnja dobivaju na zamahu. Istovremeno, tu su i dalje realne prepreke daljnjoj ekspanziji poput visokih cijena vozila, izazova u kreiranju kreditnih uvjeta te utjecaja nastojanja za elektrifikacijom na ponašanje potrošača.

A 2023?

Godina na zalasku je imala još optimističnije procjene s rastom od čak 8.9 posto u odnosu na godinu prije. Očekuje se kako će ove godine prodaja doseći 86 milijuna novih vozila. Porast je direktna posljedica stalnog povećanja proizvodnje uslijed normalizacije opskrbnih lanaca, ali i visokog intenziteta potražnje. 

Elektrifikacija u zamahu

S&P Global Mobility također predviđa da će elektrifikacija biti nezaustavljiva unatoč neizvjesnostima u Europi i SAD-u. Brojni proizvođači automobila su potvrdili svoju predanost elektrifikaciji u nadolazećim godinama, priznajući izazove povećanja proizvodnje cjenovno pristupačnijih električnih vozila.

Predviđaju da će globalna prodaja električnih vozila u 2024. godini dosegnuti 13.3 milijuna primjeraka., što čini procijenjenih 16.2 posto globalne prodaje. Za ovu godinu je procjena bila tržišni udio od 12 posto i 9.6 milijuna prodanih električnih (BEV) vozila.