Ferrari predstavio pogon sljedećeg Enza

FERRARI je na pekinškom auto salonu predstavio pogonski sklop nasljednika modela Enzo.

Radi se o hibridnom V12 pogonu pod nazivom HY-KERS 2012. Ovo je druga izvedba HY-KERS sustava, a s obzirom kako je prvi predstavljen 2010. u konceptnom 599. Čine ga benzinski V12, električni motor, litij-ionske baterije te mjenjač s dvije spojke.

Pogon je smješten središnje straga (u prvoj izvedbi sprijeda), a s prednje strane se nalazi još jedan električni motor zadužen za opskrbu energijom pomoćnih sustava automobila.

Nakon dvije godine od prvog predstavljanja završena je eksperimentalna faza razvoja pogonskog sklopa, a kroz ovaj period smanjene su njegove dimenzije i masa te je povećana pouzdanost i ekonomičnost. Isto vrijedi i za performanse automobila kojega će pokretati.

HY-KERS sustav će ukupnoj masi automobila donijeti dodatnih 120 kg, no u Ferrariju napominju kako će unatoč tome povećati performanse za oko 10% i smanjiti potrošnju za oko 40% u odnosu na istovjetni automobil bez njega. Što to točno znači, još uvijek nije poznato s obzirom kako službeni tehnički podaci još uvijek nisu objavljeni Znamo tek kako će nasljednik Enza zahvaljujući tom pogonu ubrzavati do 200 km/h za tri sekunde brže.

Kako bi se masa ipak održala na što je moguće manjoj razini, pri proizvodnji modela će biti ekstenzivno korišteni laki materijali te napredne tehnologije izrade. Presudno će biti iskustvo i materijali iz Formule 1. Isto vrijedi i za razne on-board sustave, poput upravljačkog mehanizma, kočnica, ovjesa i sl.

Sve u svemu, nasljednik Enza (konačno ime još uvijek nije poznato) bi trebao biti najbrži i najčišći Ferrarijev model. Službena premijera se očekuje za otprilike godinu dana i do tada će se vršiti posljednja ispitivanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.