Fiat 124 Spider: Japanac sa Abarthovom dušom

Foto: Fiat

NAKON mjeseci iščekivanja Fiat je konačno predstavio svoju viziju kompaktnog roadstera. 
 
Iako se u osnovi radi o klonu svjetski poznate Mazde MX-5 oživljavanje nekadašnje talijanske legende prati se pod posebnim povećalom. Bolje je i posuditi, ako ne znaš sam, važno je samo da konačan proizvod bude dovoljno dobar da usreći poklonike talijanskih roadstera, ali i bude bar donekle dostojan prethodnika od prije pedesetak godina. Uostalom spoj japanske kvalitete i talijanskog šarma ne vuči loše, bar na papiru. 
 
 
U Fiatu kažu da njihov model nije nastao po receptu rebrandiranja, već se radi o istoj osnovi na koju je postavljeno potpuno novo odijelo. Čak štoviše, novi je model inspiriran istoimenim prethodnikom. Upravo zato su prednja svijetla izvučena i nešto zaobljenija, a formu dodatno naglašava ista krivulja LED svjetala. Kad smo kod LED-ica recimo i da je ista tehnologija vidljiva straga. 
 
 
U kabini koja logično ne nudi neki komfor jasno se vidi japanski potpis. Ergonomija je podređena vozaču, a središnjim dijelom dominira infotainment sustav, sada s Fiatovim potpisom. Platnenim krovom lako se upravlja (ručno), a navodno pruža sasvim pristojnu zvučnu izolaciju. 
 
 
Ono najzanimljivije nalazi se ispod poklopca. Abarthov 1.4 turbo benzinac sa 160 KS i 250 Nm trebao bi zadovoljiti apetite većine, pogotovo ako se uzme u obzir dostupnost i sa 6-stupanjskom Aisin automatikom. Pridodamo li svemu dobro podešen ovjes i laku gradnju Fiat 124 bi mogao biti vrlo zabavan u vožnji. 
 
Fiat će američkim kupcima ponuditi odmah na startu specijalnu seriju Prima Edizione Lusso, koju karakterizira kombinacija Azzuro Italia plave boje vanjštine i Saddle kože u unutrašnjosti. Cijena je još uvijek nepoznata.  Početak prodaje tempiran je za ljeto iduće godine na 50. obljetnicu originalno Fiata 124.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.