Fiat i Zastava pred zaključenjem posla

KUPNJA srbijanske Zastave od strane talijanskog Fiata bi trebala biti ovih dana okončana.

Podsjetimo, joint venture talijanskog proizvođača i srbijanske vlade je isprva trebao zaživjeti još 2008, no ekonomska kriza je cijelu priču odgodila na neko vrijeme.

Čini se kako je čekanju došao kraj. Naime, očekuje se kako bi nakon prošlotjednog sastanka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i Fiatovog šefa Sergia Marchionnea posao trebao biti realiziran do kraja ove godine, dakle reklo bi se najkasnije sutra.

U kragujevačkim pogonima bi tako uskoro mogla započeti proizvodnja novog Fiatovog gradskog mališana, modela za kojega većina trenutačno vjeruje kako će nositi legendarni naziv Topolino. Ovaj bi se dvosjed dužine tri metra trebao smjestiti ispod Pande i modela 500, a osnovu motorizacije bi trebao činiti novi fiatov 0,9-litreni MultiAir atmosferski motor snage 65 KS.

Prema ugovoru talijanska kompanija u zajedničkoj će tvrtki imati 67% vlasništva, a Vlada Srbije 33%. Investicija Fiata u Zastavu procjenjuje se na oko 700 milijuna eura, dok je ugovoreni kapacitet proizvodnje 200.000 automobila godišnje.

Pročitajte više