FOTO Nissan je vratio Plavu pticu na scenu

Foto: Nissan

NOVA-stara Plava ptica proizvedena je povodom proslave 35 godina tvornice u Sunderlandu.

Naravno, ovdje legendarni Bluebird nije samo obnovljen nego se radi o restauraciji poznatoj kao electromod pa je motor zamijenjen elektromotorom. Međutim, automobil izvana izgleda u potpunosti kao i gotovo 190.000 primjeraka koji su proizvedeni između 1986. i 1990. u britanskoj tvornici. 

Bluebird se sad zove Newbird, a Britanci će ga moći prepoznati po izostanku ispušne cijevi, ali i po osvijetljenom amblemu marke. Međutim, pravi je užitak vidjeti opet interijer iz 1980-ih, koji sada s vremenskim odmakom mnogi više cijene.

Ispod poklopca je pak pogon iz modela Leaf, koji je uz elektromotor posudio i bateriju kapaciteta 40 kWh. Newbird sada uhvati 100 km/h za manje od 15 sekundi, a doseg mu je oko 210 km. To je lošije od Leafa, ali sasvim u skladu s modelom iz 80-tih. 

Zbog dodatne mase Newbird je morao dobiti i jači ovjes, potentnije kočnice i novi sustav grijanja. Možda najzanimljiviji detalj je da pokazivač razine goriva sad pokazuje status baterije. Inače, baterija se puni na punjaču snage do 6.6 KW.

I koja riječ o tvornici. Do danas je proizvela oko 10.5 milijuna Nissana. Pri otvaranju je zapošljavala 430 radnika, a danas u njoj radi 6000 zaposlenika. Tvornica će uskoro dobiti solarnu elektranu snage 20 MW, koja će paralelno s dosadašnjom kapaciteta 4.75 MW i vjetroelektranom od 6.6 MW osigurati 20% potreba tvornice za električnom energijom. 

Pročitajte više