FOTO Nova E klasa stigla u Hrvatsku. Start na oko 73.400 eura

Foto: Mercedes

RADI se o jednom od najnaprednijih automobila današnjice, ali i vjerojatno zadnjoj E klasi kakvu poznajemo. 

Bogati tjedan noviteta završavamo pravom poslasticom. Netom predstavljena hrvatskim medijima, nova E klasa stiže u salone, a vaša je za početnih 73.445 eura. Zvuči stravično, a ne želite znati kako je kad se zaigrate s opremom. Ali kad sjednete u nju i to ne nužno za upravljač, bit će lako progutati ovaj iznos, pogotovo jer je ovo zadnja E klasa kakvu poznajemo. 

Možda najbolji komentar je dao jedan naš kolega koji je nakon par minuta druženja s automobilom zaključio: „Kraj ove E klase ne treba ti S klasa“. I doista, možda je tu pravi odgovor, jer ovo je auto koji bi još nedavno mogao proći za S klasu. 

Šalu na stranu, ali E klasa dosita odiše modernom elegancijom. Još uvijek je to više klasična limuzina, a manje neki „svemirski brod na struju“. Bar dok ne zavirite u kabinu načičkanu ekranima, vrhunskim materijalima i high-tech opremom. 

Prednja maska je po želji osvijetljena, kvake se izvlače, a u kabini vas očekuje 3. generacija MBUX sučelja, svjetla dirigirana glazbom, Energizing opcije komfora, do pet kamera.... I to je početak u ponudi modela koji je redovito nosio titulu najtraženijeg Mercedesa. 

Poput prethodnika, E klasa će se nuditi i u karavanskoj formi, kao i All-terrarin izdanje. Postavljena je na MRA platformu, a uživo djeluje monolitno i doista veliko. Putnici stoga uživaju vrhunski komfor, a gepek guta 540 litara, odnosno 370 litara kod plug-in inačica. 

A kad smo kod pogona recimo da je Mercedes odlučio ponuditi klasiku dorađenu upravo punjivim hibridom. Ponuda kreće E200 benzincem (197 KS + 14 KS, 320 Nm) po cijeni od 73.445 eura, a sljedeći cjenovno je E220d (197 KS +23 KS, 440 Nm) dostupan za 76.215 eura.

Potonji se nudi i s 4Matic pogonom, kao i E300e plug-in hibrid (313 KS, 550 Nm) koji uz to nudi i 100 km električnog dosega. Na mjestu top izvedbe je E400e 4 Matic s 381 KS i 650 Nm te cijenom od 84.380 eura.