FOTO Nova poslastica iz Ferrarija je Roma Spider s mekim krovom

Foto: Ferrari

IAKO su pred kojekakvim podignutim automobilima pravi sportaši pali u drugi plan, u plemenitim ergelama sve ostaje po starom. 

Najbolji dokaz za to je Ferrari. I dok svi govore o prvom podignutom modelu (Purosangue), u Ferrariju ne posustaju ni kad je u pitanju čista klasika. Taman pred dolazak toplijih dana su tako odlučili premijerno predstaviti model Roma u toples izdanju. Savršena kombinacija tradicionalnog, pa i retro dizajna s modernim rješenjima sada je predstavljena i na izvedbi sa sklopivim krovom. A da stvar bude još zanimljivija, izbor je pao na sklopivi platneni krov. 

Mekani krov sklapa se za samo 13.5 sekundi, a jedini uvjet za korisnika je da vozi brzinom do najviše 60 km/h. Ako se pak pitate gdje su najveće novine osim one u pogledu novog krova, pronaći ćete ih straga s dvostrukim poklopcem ispod kojeg je spremište za krov. Naravno, Ferrari je ponudu zaokružio električno upravljanim zračnim deflektorima koji povećavaju komfor vožnje s otvorenim krovom. 

Roma Sider je pokretana 3.9 V8 twinturbo motorom koji maksimum daje pri 5750 o/min, a govorimo o 620 KS. Maksimalnih 760 Nm okretnog momenta dostupno je već od 3000 o/min pa je jasno kako kraj takvog motora dodatnih 84 kg mase u odnosu na coupe neće biti problem. 

 

Roma Spider postiže 100 km/h za 3.4 sekunde, dok će kazaljka pokazati 200 km/h nakon samo 9.7 sekundi. Maksimalna brzina postavljena je na više od 320 km/h.

Pritom imajte na umu da Roma nije samo jurilica, već rasni GT s kojim se lako možete uputiti i na duža putovanja. Sjedala su grijana, a moguće ih je podešavati u 18 smjerova. Opcijski je tu i grijač koji će upotrebu šala u vožnji bez krova učiniti suvišnom. Vozač ima na raspolaganju digitalni kokpit, a tu su i 8.4-inčni središnji zaslon te opcijski zaslon na strani suvozača. Jedina pažnja potrebna je s prtljagom, jer je na raspolaganju tek 255 litara korisnog volumena. 

Ovime je Ferrari u potpunosti zaokružio ponudu. Kupci sada imaju na raspolaganju coupe, Portofino M u hardtop verziji te sada Spider. Cijena redovito preko 200.000 eura.