FOTO Ovo je savršeni hipersportski automobil, Pagani Utopia

Foto: Pagani

PAGANI nije mogao izabrati bolje ime za svoj novi model. 

Skriven iza kodnog imena C10, novi je Pagani konačno stigao i preuzeo ime iz književnosti, točnije istoimene knjige Thomasa Moorea koja se bavi idealnim svijetom. A tražite li idealan svijet među hipersportskim automobilima, naći ćete ga kod Paganija, i to još od legendarne Zonde. 

Nakon Zonde je bila Huayra, a sad je stigla Utopia. Prije nego što dobije posebne unikatne izvedbe, reći ćemo kako je Utopia razvijena točno po željama postojećih vlasnika Paganijevih automobila, a to otprilike znači da nema kompromisa. "Jednostavnost, lakoća i užitak vožnje“, to je ono što su tražili. 

A dobili su bolid pokretan Mercedesovim 6.0 V12 twin-turbo motorom koji daje 635 kW/864 KS pri 6000 o/min te 1100 Nm okretnog momenta u rasponu od 2800 do 5900 o/min. I onda slijede dvije najbolje stvari: prva da je motor usuglašen s "izloženim“ ručnim mjenjačem sa sedam stupnjeva prijenosa, a druga da pogon udovoljava rigoroznim standardima ispušnih plinova. 

U ponudi je i automatizirani mjenjač, najbrži na svijetu po tvrdnjama iz Paganija. Nema sumnje, u Paganiju su dramatični tamo gdje trebaju biti. S druge strane dizajnom se Utopia posebno ne ističe. Elementi aerodinamike su vješto skriveni, elegancije ne nedostaje.

Automobil je postavljen na kućnu monocoque šasiju izrađenu od kompozita karbona i titana. Tu je i nova, tzv. A klasa karbona s 38% većom krutosti od "običnog“ karbona. Plemenitih materijala ne nedostaje, pa je čak i ispuh od titana s keramičkom presvlakom. Epilog je ukupno 1280 kg mase. 

Za vrhunske vozne osobine brine se aluminijski ovjes s elektronski nadziranim amortizerima. Kočnice potpisuje Brembo, a za odvođenje topline od kočenja brinu se posebno dizajnirani naplatci s karbonskim krilcima. 

Iznutra Utopia izbjegava digitalne zaslone. Samo je jedan ekran tu, smješten između analognih brzinomjera i mjerača okretaja. Umjesto infotainmenta u sredini su puno važniji instrumenti. Volan i nožne komande izrađene su "frezanjem" iz bloka metala. 

I za kraj recimo kako je najavljena proizvodnja ukupno 99 primjeraka. Cijena još uvijek nije javno obznanjena.