FOTO Pogledajte najznačajnije novitete autosalona u Münchenu

Foto: EPA, Mercedes, Renault

NAKON višegodišnjeg posta u pogledu velikih događanja, na scenu su se počeli vraćati veliki sajmovi. 

Tako se barem nadamo jer je pitanje koliko će još moći takav, nazovimo ga klasičan, način izlaganja opstati. Njemačka autoindustrija je još uvijek izuzetno moćna. Proces elektrifikacije i popularizacije elektromobilnosti se zahuktava, a konkurencija je žestoka. Posebno ona iz Kine koja je već Europi pokazala što i koliko može.

Njemačke marke u fokusu

U Münchenu nema puno izlagača, ali njemačke marke su tu. BMW je tako imao izuzetno bitan koncept Vision Neue Klasse kojom se najavljuje bliska budućnost u posebno bitnom segmentu gdje je danas serija 3. 

I Mercedes je ponudio odgovor. Njegov koncept poznatog imena CLA plijeni pažnju elegantnim dizajnom, vrlo konkurentnim pogonima, ali i činjenicom da se njime najavljuju čak četiri nova modela. Neka svoj viđenja ponudili su i drugi poput Opela i posebno Volkswagena. 

Kad je potonji koncern u pitanju, električna energija je i ovdje u fokusu. U prvi red postavljen je upravo Volkswagen s novim električnim GTI modelom čija je serijska proizvodnja već potvrđena. Tu je i Cupra, najbrže rastuća europska marka koja drži visok ritam još od predstavljanja 2018. godine. 

Na popisu noviteta je i Renault sa svojim Scenicom. I ovdje je u pitanju električni E-Tech model koji svojim karakteristikama idealno zadovoljava potrebe prosječne europske obitelji. 

Sve glasniji aktivizam

Nažalost, postoji i druga strana ove velike manifestacije. Ovakvo okupljanje bilo je dovoljno da privuče brojne aktiviste među kojima je dakako Greenpeace najaktivniji.

Originalnost im se ne može osporiti, pa su tako posjetitelji mogli vidjeti potopljene automobile uz poruku "Autoindustrija je potopila zaštitu klime“. Bilo je tu i ogromnih 40-metarskih transparenata s jasnim porukama, kao i još niz akcija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.