FOTO Pogodite koji se auto krije ispod ove prerade

JAPANSKA tvrtka je svojedobno bila poznata po jednom sportskom automobilu, a onda se usredotočila na skromnije retro prerade.

Nepravedno prozvan najružnijim supersportskim automobilom na svijetu, Mitsuoka Orochi je stekao i svjetsku slavu. Predstavljen početkom milenija na osnovi Honde NSX, ovaj se automobil specifičnog dizajna održao sve do 2014. godine, a danas ima status legende.

No Mituoka ima i neke druge adute. Među njima je i Viewt, maleni gradski auto koji se nudi od 1993. godine. Međutim, za razliku od dosadašnje prakse, kad je osnova bio Nissan Micra, sada se ispod ovog neobičnog Jaguarovskog odijela krije drugi mališan – Toyota Yaris. 

Retro dizajn, zakrivljene linije i obilje kroma ostali su prisutni, a automobil je sada postavljen na malene 14-inčne čelične naplatke. Stražnji kraj nudi potpuno novi dizajn jer je Viewt sad postao kompakt, odnosno dvovolumenski automobil. Interijer je oplemenjen ekskluzivnim materijalima i logom marke.

U mehaničkom pogledu nema novosti u odnosu na Yaris. Nude se 1.0 i 1.5 benzinci, kao i hibrid, dok se na popisu opcija nalazi pogon na sve kotače i CVT mjenjač. 

Poznate su i cijene. Start je na oko 3 milijuna JPY ili oko 20.700 eura, što se možda na prvu ne čini puno, ali je ipak dvostruko više od početne cijene Yarisa u Japanu. Podsjetimo, Viewt je do sada prodan u više od 13.000 primjeraka, što ga čini jednom od najuspješnijih retro prerada uopće.

Nema sumnje, Mitsuoka ima doista posebnu ponudu, za koju, sudeći prema dugovječnosti, postoji značajan interes.