FOTO Požar na brodu s 4000 automobila se gotovo ugasio, poznata vrijednost automobila

Foto: EPA

PUNIH pet dana bjesnio je požar na brodu za prijevoz automobila.

Prošle srijede došlo je do požara na brodu koji je prevozio gotovo 4000 automobila koncerna VW, a u trenutku havarije bio je blizu Azora. Svi članovi posade su spašeni zahvaljujući brzoj intervenciji portugalske mornarice, dok je gašenje broda bilo tek djelomično uspješno. 

Kapetan João Mendes Cabeças objasnio je medijima što se trenutno događa: "Vatra je posljednjih sati splasnula jer je preostalo još malo gorivog materijala na brodu." Time je postalo jasno kako su svi automobili izgorjeli. 

Cabeças je ranije izjavio kako su požar "održavale" upravo baterije Li-Ion s električnih automobila te se velikom brzinom približavala tankovima goriva. U svakom slučaju, za gašenje ovakvog požara bila je potrebna specijalna oprema, a i tada je gašenje požara otežano. Pojedini mediji kao primjer spominju buktinju u koju se nakon Hammondove nesreće pretvorio Rimčev automobil. 

Prema internoj e-mail poruci na koju se poziva Bloomberg, na brodu je bilo 3965 automobila. Od toga je oko 1100 Porschea te 189 Bentleyja. Ostatak otpada na Volkswagene, Audije i Lamborghinije, a među kojima su i električni modeli.

 

Ekonomist Patrick Anderson je prvotnu procjenu štete od 255 milijuna dolara podigao na 282 milijuna. On pretpostavlja kako je 75% automobila izgorjelo, a uzima kumulativnu vrijednost tereta od 376.675.000 dolara, odnosno 95.000 dolara po automobilu. 

Ovdje valja naglasiti kako procjena ne uključuje troškove sanacije okoline, štetu na brodu, odštete posadi i sam trošak akcije spašavanja. Još uvijek nije poznato gdje će Felicity Ace biti otegljen, u europske vode ili na Bahame. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.