FOTO Mercedes obnovio A i B klase, evo što je novo

MERCEDES predstavlja facelift svojih najmanjih modela, koji donosi blago zatezanje bora izvana i iznutra te modernizaciju poznatih motora. 

Kad je u pitanju A klasa, novosti su doista teško vidljive. Navodno je nova maska, a potpuno nova su i svjetla, opcijski dostupna u LED tehnologiji. Straga standardno dolaze LED-ice i imitacija difuzora, a bok vozila možete obogatiti nekim od četiri nova dizajna naplataka. 

U kabini su 7-inčni kokpit s 10.25-inčnim središnjim standardni, dok izvedba s dva 10.25-inčna ekrana dolazi kao opcija. Novodizajniran je i upravljač s rezanim dnom, a novi MBUX sustav je na "očišćenoj" konzoli izgubio rotacijski kontroler. 

U domeni mehanike motori, uz izuzetak AMG-a, dobivaju 48V sustav za dodatnih 14 KS, a ponuda kreće od A 180 s 1.3 benzincem i 136 KS. Uz snažnije izvedbe, nudi se i 2.0 benzinac te tri izvedbe 2.0 dizelaša. Vrh ponude je rezerviran za AMG varijacije, A35 s 306 KS i A 45 S 4Matic+ od 421 KS na mjestu top izvedbe. A 45 iz sredine ponude je povučen iz ponude. I to je to.

Otprilike u istom smjeru ide i B klasa. Osim eksterijera, modernizirana je i kabina, dok je paleta motora većim dijelom prepisana od A klase, a dodatno uključuje i 4Matic izvedbe. Spomenimo i plug-in hibrid, koji je sada nešto jači, a podržava punjenje do snage od 22 kW (DC).

Cijene nisu poznate, ali realno je očekivati daljnji rast. Tako će bazna A klasa u Njemačkoj probiti granicu od 30.000 eura, pišu njemački mediji. U Hrvatskoj eje model već sada prešao tu granicu, i to u još slabijoj inačici.