FOTO Renault pokazao novi Twingo

Foto: Renault

JOŠ jedan retro model dolazi iz Renaulta. 

Veselili smo se povratku "petice" i "četvorke", ali malo tko je očekivao da će u Renaultu imati hrabrosti za još jedan retro model. A sudeći po prikazanom konceptu, izgleda da se upravo to događa. Renault je sukladno ranijim najavama predstavio koncept kojim najavljuje nasljednika Twinga i, što je još važnije, ulazak u borbu među najjeftinijim električnim modelima u Europi. 

Ako je prije spomenuti Renault 5 startao u domeni ispod 25.000 eura, jasno je da će novi Twingo biti još jeftiniji, vjerojatno na razini od 20.000 eura. A kad je dizajn u pitanju, sličnost s prvom generacijom modela je neosporna. 

Posebno je to uočljivo sprijeda, gdje simpatičan izgled upotpunjuje prepoznatljiv oblik svjetala, te u izvedbi trostrukih ventilacijskih otvora na prednjem poklopcu. I bočna silueta s ručicama vrata jasno upućuje na monovolumensku formu originala, dok straga tek oblik svjetala asocira na proizvod s početka 1990-ih.

>> FOTO Renault Twingo: 30 godina francuske legende

Već sada je poznato da novi Twingo dolazi najkasnije 2026. godine. Logično, imat će isključivo električni pogon, i to sa straga postavljenim pogonom i stražnjim pogonom. Renault ne otkriva specifikacije pogona, ali iznenađuje podatkom da će se simpatični mališan kretati uz minimalnu potrošnju od 10 kWh/100 km.

Također, Renault će ovim modelom ponuditi 75% manju emisiju CO2 tijekom cijelog životnog ciklusa automobila u odnosu na prosječan auto pokretan motorom s unutarnjim izgaranjem koji je prodan ove godine.

Zvuči odlično, ali to su tek projekcije koje će proizvođač u konačnici morati postići. I još nešto, pogledate li siluetu modela postavljenog na "AmpR Small" osnovu, vidjet ćete dodatni par vrata, a to za segment ispod 20.000 eura zvuči odlično.