FOTO , VIDEO 35 godina baby Benza: Kako se Mercedes spustio među narod

 Foto: Mercedes

STIGAO je kao posljedica Mercedesovih težnji da postane dostupniji, ali i kao svojevrsni odgovor na konkurentsku "kockicu", a ostavio je neizbrisiv trag u povijesti automobilizma, utrvši put dolasku C klase. 
 
Bio je kraj 1982. godine, 8. prosinca Mercedes je predstavio W201, najdostupniji model tvrtke koji je instantno postao prodajni hit i ostao omiljen među širom populacijom. Stoga ne čudi što je stekao brojne nadimke, a onaj baby Benz ostao je aktualan i danas, nakon 35 godina. Legenda kaže da su u Mercedesu s razvojem ovog modela krenuli davne 1973. godine.
 
 
Nema sumnje da je odluka američkog predsjednika Cartera da postavi prosjek potrošnje na američkom tržištu od 8,3 l/100 km za svaku kompaniju bila problem, a u Mercedesu pogodovala je odluci o razvoju manje limuzine. Već 1974. u Mercedesu su odlučili da "mali Mercedes" mora biti tipičan Mercedes, ali i jasno se distancirati od Forda i Opela. 

Mercedes je model 190 u proizvodnji zadržao jako dugo, sve do 1993. godine kad je javnost ugledala C klasu. U više od desetljeća egzistencije najmanji je Mercedes nanizao niz uspjeha, prodajnih i sportskih, a mnoge atraktivne izvedbe učinile su ovaj model besmrtnim. I što je bitno, vrlo poželjnim klasikom. U manje od 4,5 metara Bruno Sacco uspio je napraviti bezvremenski oblik i prepoznatljiv Mercedes koji i danas izgleda oku ugodno. I ne samo to, s koeficijentom otpora zraka od 0,34 imao je najbolju aerodinamiku u gami, ali i jednu od najboljih u segmentu. 
 
Ako je W124 najbolji i najkvalitetniji Mercedes svih vremena, onda W201 nije daleko. U svoje je vrijeme to bio četvrti model tvrtke, ali i osnova daljnjeg širenja na tržištu, pa su u Mercedesu razvoj 190-ke shvatili izuzetno ozbiljno. 
 
 
Baby Benz debitirao je s dva skromna četiri-cilindraša, karburatorskog od 90 KS iza oznake 190 te modernijeg 190E s izravnim ubrizgavanjem i 122 KS. Gama se dalje širi 190 D inačicom od 72 KS, poznatom i kao najtiši dizelaš svog vremena. Prava stvar dolazi 1986. godine s dizelskim petcilindrašem, 190 D 2.5 Turbo, od 122 KS. S druge strane stajao je M103 u sklopu 190 E 2.6, redni šest-cilindraš sa 166 KS. 
 
Vjerojatno najslavnija izvedba bila je 190 E 2.3-16 s četiriventilskom tehnologijom i respektabilnih 185 KS, a kojeg je od 1984. vozio i Ayrton Senna (i pobijedio). Ovdje spomenimo i najboljeg od najboljih, 190 E 2.5-16 Evolution II s 235 KS.  
 

Osim uvjerljivih performansi prethodnik C klase uveo je nove standarde sigurnosti. Posebna pažnja posvećena je pasivnoj sigurnosti na koju se itekako mislilo u projektiranju konstrukcije vozila. Mercedes je visoke kriterije zadržao i na tako malom modelu pridavajući istovremeno i važnost optimizaciji po pitanju konačne mase, a time i voznih osobina. W201 je prvi Mercedes s uzdužnim nosačima u krovu, ali i dodatnim zonama deformacije izrađenim od čelika povišene čvrstoće. 
 
Ukupno je tijekom 11 godina, do kolovoza 1993. godine, proizvedeno 1.879.629 komada ovog Mercedesa. 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Mercedes, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Mercedes

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.