FOTO, VIDEO Mercedes predstavio novi CLS kadrovima iz Hrvatske

 Foto: Mercedes

TREĆA generacija izvornika koji je prije gotovo 15 godina pokrenuo dizajnersku revoluciju i rast popularnosti sportskih limuzina predstavljena je danas na LA AutoShowu. 
 
Time su Amerikanci prvi dobili čast da uživo vide treću generaciju CLS-a, modela s kojim Mercedes kreće u ofenzivu otvarajući novo poglavlje svojeg poslovanja. Širenje se nastavlja pa će tako CLS dobiti dva nasljednika, osnovni CLS i četverovratni AMG GT iz sportske ponude. Karavana više nema i to je s obzirom na prođu prethodnika sasvim očekivano. 
 
 
Novi CLS, osim evolucije koncepta coupea s četiri vrata, donosi i novi dizajnerski izraz Mercedesa. To je posebno vidljivo sprijeda s još većom rešetkom i nisko postavljenim prednjim svjetlima. Straga je model dobio dvostruka svjetla, dok je silueta ostala coupeovska. 
 
Visoka razina ponude očituje se i u ponudi motora. Start će označiti tri redna šest-cilindraša, svi s 4Matic pogonom. Start je CLS 350 d 4MATIC s 286 KS i 600 Nm, a slijedi ga CLS 400 d 4MATIC s 340 KS i 700 Nm. Oba dizelaša troše 5,6 l/100 km, a na 10 km/h su za 5,6, odnosno 5,0 sekundi.
 
Benzinac je CLS 450 4MATIC s 367 KS i dodatnih 22 KS ( i 250 Nm), sa sustavom EQ Boost (ugrađeni elektropokretač/generator) i 48-voltnim ugrađenim električnim sustavom. Prosječno troši 7,5 l/100 km, a na 100 km/h je nakon 4,8 sekundi.
 
 
Sretnici koji ga kupe od ožujka iduće godine moći će uživati i u izuzetnom komforu. Uglađenu motorizaciju prati savršeno ugođen zračni ovjes, dok iznutra putnike očekuje napredni infotainment u okviru kojeg je In-Car Office sustav povezivanja, ali i Energizing koji povezuje razne sustave za udobnost u vozilu. Potonji rabi funkcije klima-uređaja (uključujući raspršivanje mirisa) i sjedala (grijanje, ventilacija, masaža), grijanje kola upravljača, rasvjetu i glazbeni ugođaj te omogućuje stvaranje wellness ugođaja po mjeri i potrebi vlasnika. 
 

 
Na uređenje kabine nitko se neće žaliti. Savršenu izradu i moderne tehnologije prate prvoklasni materijali, a posebno veseli dizajn sjedala, koja su vizualno ista sprijeda i straga. 
 
Pomalo neočekivano, CLS je bliži S klasi nego E klasi, pa tako od najprestižnije krstarice uzima sustave pomoći pri vožnji i one prilagodbe uvjetima vožnje. 
 
Mercedes je opet uspio iznenaditi i podići letvicu. Konkurenciji će biti teško, posebno u ovom segmentu. Ako uopće i postoji.