FOTO , VIDEO Volkswagen oživio najbrutalniji Golf svih vremena

 Foto: Volkswagen

VOLKSWAGEN Golf s dva motora zadnji put je u javnosti nastupio 1987. godine, a sada se vraća na scenu.

U iščekivanju Volkswagenova povratka na Pikes Peak s opakim električnim bolidom I.D.R. prisjećamo se 1980-ih kada u autoindustriji nije bilo ograničenja. Mnogi su eksperimentirali, neki došli do granice bizarnosti, a negdje između smjestio se Golf s dva motora. 
 
 
Golf druge generacije nosi status legende iz nekih drugih razloga, no i ovaj bolid zaslužuje da se spomene. Njegov konstruktor, danas 89-godišnji Kurt Bergmann susreo se sa svojim Golfom tri desetljeća kasnije i prisjetio projekta koji je obilježio njegov radni vijek.
 
Automobil ima dva motora, uzdužno postavljene 1.8 turbinski potpomognute četiricilindraše s tlakom prednabijanja od 1,6 bara i ukupnom snagom od 480 kW/652 KS. Opremljeni svaki sa svojim mjenjačem, ovi su motori osiguravali AWD pogon, a s obzirom na ukupnu masu od 1020 kg, jasno je kako se radi o nevjerojatno brzom automobilu. Nažalost, službenu vožnju Golf nije odveo prema očekivanjima zbog kvara na sustavu podmazivanja. 
 
 
Automobil je sada obnovljen, a najveća je razlika što je snaga motora smanjena na 368 kW/500 KS. "Golf mora biti pouzdan i brz, ali i trajan. Zato nismo motore tjerali do krajnjih granica", pojašnjava Jörg Rauchmaul, voditelj projekta restauracije.
 
S automobilom se opet susreo njegov konstruktor Kurt Bergmann, ali i vozač s Pikes Peaka, Jochi Kleint. Oni se jako dobro sjećaju utrke i peha koji ih je samo 200 metara prije cilja koštao pobjede. Tko zna, možda Volkswagen iznenadi ove godine. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.