Francuski DS predstavlja novi bolid s pogonom Formule

Foto: DS Automobiles

LUKSUZNA francuska marka ne odustaje od ideje supersportskog automobila. 

Još 2016. godine predstavili su koncept E-Tense, a sada su odlučili predstaviti istoimeni bolid, ali uz bitna unaprjeđenja. Svojevrsni facelift koncepta nije nešto što se često viđa, ali je zato u ovakvoj maniri i više nego opravdano. 

Ono bitno je da je ionako solidna osnova sada dobila daleko moderniji pogon. Dodatak u imenu, Performance, opravdava pogon iz Formule E. Prevedeno, u pitanju su dva elektromotora gdje prednji daje 340 KS, a stražnji 476 KS. Sa sinergijskim učinkom od 815 KS i nevjerojatnih 8000 Nm novi E Tense je dvostruko snažniji od izvornika, dok je maksimalni okretni moment čak 16 puta veći. 

Novi pogon jasno pokazuje koliko su elektromotorni pogoni u vozilima napredovali u posljednjih pet godina. Isto govori i vanjski dizajn koji je sada dobio osjetno moderniji i atraktivniji izgled. 

Od zanimljivih detalja vrijedi spomenuti i središnje postavljenu bateriju u kompozitnom kućištu. Kompatibilna je sa snagom punjenja pri regenerativnom kočenju do 600 kW, pa u ovom automobilu kočnice gotovo da i nisu potrebne. 

Potpuno revidiranog ovjesa bolid nastupa i s nevjerojatnim performansama. Iako nisu službeno obznanjene, očekuje se kako će 100 km/h postizati za nešto više od 2 sekunde. Automobil će osobno testirati piloti i prvaci Formule E, Jean-Éric Vergne i Antonio Felix da Costa. Stoga jedino otvoreno pitanje ostaje hoće li Stellantis dopustiti da se u bliskoj budućnosti na tržištu pojavi ovakav bolid pod DS markom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.