Genesis ispred Porschea kao najpoželjnija marka

Foto: Genesis,JD Power

POVIJESNI uspjeh za najmlađi premium brend, koji je rasturio razvikanu konkurenciju i potvrdio se kao najbolji.

Bar kada je u pitanju JD Power, prema čijem istraživanju Genesisovi automobili nisu samo najkvalitetniji već su i najprivlačniji. Naime, nakon što je nedavno pobijedio u studiji ispitivanja inicijalne kvalitete, Genesis je ispred Porschea i kad je u pitanju privlačnost marke, i to prvi put otkako se provodi ovo istraživanje. A u njemu vlasnici sami ocjenjuju svoje zadovoljstvo sa 77 karakteristika automobila i dodjeljuju do maksimalno 1000 bodova.

I među njima je Genesis najbolji s 884 boda, 15 više nego lani kad su prvi put ocjenjivani. Naime, Genesis je tek odnedavno prisutan kao korejski luksuzni brend u sastavu Hyundaija i Kije. A to prevedeno znači da radi kvalitetno i, što je vrlo važno, sluša svoje korisnike te promptno poboljšava sve ono što im se zamjera.

Uz Genesis, najveći napredak bilježe Mitsubishi, Dodge, Jeep, GMC i Toyota. I ne samo to, u konkurenciji "običnih" marki vrh sada osvajaju Chevrolet i Kia. Vratimo li se pak luksuznima, poredak je dalje logičan. Nakon Genesisa s tek dva modela u gami slijedi Porsche, a zatim BMW, Lincoln, Mercedes i ostali.

Kod Lincolnovog uspjeha presudan je bio novi Navigator, najbolje ocijenjeni model od svih koji su ušli u studiju.

S druge strane, najveći pad ubilježio je Jaguar, koji je ove godine pao za 11 bodova i osvojio 827 bodova. Lošiji rezultat je izostanak novih modela na tržištu. Najgori u ukupnom poretku i dalje su Mitsubishi sa 783 te Mazda sa 798 i Jeep sa 799 bodova. No za utjehu većina njih bilježi rast u odnosu na prijašnje godine.

Ukupno gledano, industrijski prosjek je u godinu dana skočio za 10 bodova na 820 bodova, uz napomenu da je prosjek velikoserijskih brendova 814, a luksuznih 851 bod.

Najveći napredak autoindustrije vidljiv od korisnika je u voznim osobinama, preglednosti i motorima, a gotovo jednako poboljšanje zabilježeno je u domeni infotainmenta i klimatizacije.

I za kraj spomenimo neke konkretne modele sa zanimljivim rezultatima. Volkswagen tako nije najbolje prošao, ali njegov model Jetta je najbolji kompakt, ispred još jednog VW-a (Golf) i "tek" treće Honde Civic. Najbolji mali premium je Audi A3, dok su u svijetu SUV-ova najzadovoljniji oni koji voze BMW (X1, X3), Mini (Countryman) i Porsche (Cayenne).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.