Hennessey protiv Bugattija u lovu na brzinski rekord: Tko će prvi voziti preko 431 km/h

 Foto: Hennessey

HENNESSEY je već nekoliko puta razvalio Veyrona, a sada priprema posebno oružje kojim bi trebao pomesti Bugattijeva Chirona. 
 
Iz sigurnosnih razloga Bugatti Chiron trenutno ne može juriti brže od 420 km/h, no najoptimističnije procjene govore kako bi mogao ići i preko 460 km/h. Hennessey stoga ne miruje i za razliku od prethodnih automobila razvija novi bolid od nule. Ime mu je Venom F5, a ime asocira na Fujitovu ljestvicu za klasificiranje tornada. Broj 5 stoji za brzine vjetra veće od 421 km/h. Nepotvrđene informacije govore o barem 1500 KS, ali i ubrzanju do 96 km/h u samo dvije sekunde. 
 
 
Venom F5 je prvi proizvod novo ustoličenog odjela Hennessey Special Vehicles, a cilj je jasan. Biti brži od Chirona. Američka tvrtka ne odustaje, pa u Bugattiju ovu najavu moraju shvatiti vrlo ozbiljno. 
 
Podsjetimo, Hennessey Venom GT je 2013. godine vozio rekordnih 427 km/h, a potom ga je Veyron SS prošišao s 431 km/h. Ameri su se žalili na činjenicu da je automobilu skinut limitator brzine i Guinness je titulu oduzeo Bugattiju. Nešto kasnije se žiri opet predomislio i Bugattiju dodijelilo titulu. Dečki iz Hennesseya su pobjesnili i natjerali svoj bolid do 434 km/h, no Guinness nije prihvatio taj rezultat zbog kršenja pravila. 
 
Vrijeme je za novi obračun, a koji će se prema posljednjim informacijama dogoditi do kraja godine. Cilj je jasan, biti bliži granici od 300 mph, odnosno 483 km/h. 

Pročitajte više