Hyundai Kona se može zapaliti: Gotovo 80.000 primjeraka u opozivu

Foto: Hyundai

NAKON što je Hyundai objavio opoziv u Koreji bilo je pitanje trenutka kada će u servis pozvati i Kone u ostatku svijeta. 

A to nije malo. Procjenjuje se da je Hyundai uz 25.564 primjerka u Koreju diljem svijeta prodao još 51.000 Kona. Kako javlja AutoNews Europe, o opozivu je već kontaktiran američki NHTSA, a slijedi i opoziv u Europi. Kako izvještava korejska novinska agencija Yonhap, Hyundai će opozvati 37.336 primjeraka u Europi i 11.137 u Sjevernoj Americi. 

Hyundai se odlučio na opoziv nakon što je detektirano da greška u proizvodnji ćelija baterija može uzrokovati kvar i mogući kratki spoj, a što na kraju rezultira i požarom. A to je dosad zabilježeno u 16 slučajeva diljem svijeta. U Koreji se primjerice Kona zapalila u podzemnoj garaži dok je bila parkirana. S druge strane već je reagirao LG Chem koji je rekao kako baterije sigurno nisu uzrok problema.

Kako god, Hyundai će Konama u Koreji osvježiti softver, a po potrebi i zamijeniti baterije. Velik je to udarac za proizvođača koji se upravo ovim modelom etablirao na tržištu električnih automobila. 

Pročitajte više