I Amerikancima je benzin preskup: New York ukida dio poreza na fosilna goriva

Ilustracija: Dusko Jaramaz/PIXSELL

CIJENE goriva nezaustavljivo rastu, čak i u Americi koja je sve donedavno bila pošteđena drastičnih poskupljenja.

Međutim cijene divljaju već mjesecima i sad su dosegle razinu u kojoj će država morati intervenirati. Zastupnici u New Yorku su odlučili državni porez na benzin od 16 centi (1.12 kuna) suspendirati do kraja tekuće godine. 

16 centi ne zvuči puno jer je nacionalni prosjek 4.67 dolara, dok je u New Yorku gotovo 5 dolara za galon. Ne zvuči kao velika ušteda, ali to je tek početak u nastojanjima lokalnih dužnosnika da koliko toliko obuzdaju rast cijena goriva.

Primjera radi, okruzi Suffolk i Nassau ograničili su porez na benzin na 3 dolara, čime se preostali iznos cijene goriva ne oporezuje. CBSNews pak izvještava kako je okrug Rockland porez limitirao na svega 2 dolara, dok je u Marylandu bio suspendiran porez na mjesec dana, čime su ostvarene osjetno niže cijene goriva.

Smanjenja i ukidanja poreza na koncu će stajati državu stotine milijuna dolara. Maryland procjenjuje da će izgubiti oko 100 milijuna dolara, Connecticut 90 milijuna, a Florida očekuje minus od 200 milijuna dolara. Najviše će ipak izgubiti New York, i to čak 585 milijuna dolara, prema riječima guvernerice Kathy Hochul.