I rabljeni automobili mogu biti štedljivi, evo što se trenutno može kupiti

Foto: Index Oglasi

S RASTOM cijena goriva mnogi se pitaju moraju li kupiti novi automobil kako bi trošili manje. Apsolutno ne. 

Kupovina novog automobila donosi brojne pogodnosti, posebno kad su u pitanju pasivna i aktivna sigurnost, a tu je i bezbrižnost koju donosi svaki novi automobil pod jamstvom. Kad je pak potrošnja goriva u pitanju, usprkos napretku tehnologije u praksi nije došlo do drastičnih pomaka. Istina, tu su sada i punjivi hibridi, pa i električni auti, te vrlo štedljivi fosilci, ali kad se sve stavi u jednadžbu, kupovina automobila samo zbog niže potrošnje ne može biti prioritet širem profilu kupaca. 

>> Jeftini i štedljivi: Ovo su rabljeni automobili koji troše na kapaljku

Zato na tržištu rabljenih još uvijek ima solidnih štedljivih automobila. Prvenstveno se tu radi o dizelašima, ali zna zalutati i poneki benzinac. Dolaze hladniji dani, a time i automobili postaju poželjniji izbor transporta. Pogledajmo što se trenutno nudi u oglasniku. 

Do 25.000 kn

Audi A2

Kao i u prošlom izboru, ni ovaj put nismo mogli zaobići Audi A2. Radi se o posebnom automobilu koji je definitivno bio ispred svog vremena. Štedljiv je i benzinac, doduše ne kao TDI, ali ovaj nam je zapeo za oko prije svega zbog stanja. Prešao je tek 142.000 km, registriran je godinu dana i servisiran. 

Fiat Panda

Ovaj put smo se za promjenu okrenuli Fiatu, i to maloj Pandi, koja se još uvijek prodaje i kao novi automobili. Izvedba s 1.3 dizelašem je, dakako, štedljivija, ali ako gledate troškove vlasništva, 1.2 je definitivno vrijedan razmišljanja. 

Ovaj primjerak prodaje prva vlasnica, a sudeći po opisu, radi se o vrlo očuvanom primjerku. 

Škoda Octavia

Jedan od najpopularnijih modela na našim cestama svoju slavu je stekao zahvaljujući staroj generaciji, i to onoj s 1.9 TDI motorom. Auto je ogroman, pouzdan, a s jednim tankom prelazi i više od tisuću kilometara. Jedini problem je što je danas gotovo nemoguće pronaći ispravan i očuvan primjerak. Ovdje razmislite i o opciji atmosferskog benzinca s plinskom instalacijom. 

Do jeftinog i štedljivog automobila možete doći i za manje novca. Primjera radi, uvijek štedljivi Citroen Saxo/Peugeot 106 može se naći za manje od 15.000 kn. Mi smo našli jedan očuvani primjerak koji se ovdje dobro uklapa.

Do 50.000 kn

Citroen C3 Picasso

Definitivno jedan od boljih malih monovolumena. Komforan, udoban u vožnji i štedljiv ako birate 1.6 HDI motor. Konkretni primjerak ima kilometara, ali bi uz pravilno održavanje mogao odraditi još pristojnu kilometražu. 

Ford Fiesta

Jedan od najboljih malih automobila nudi se i u kombinaciji s HDI, odnosno TDCI motorima. 1.4 pronalazimo kod starijih generacija, a definitivno ulazi u ovaj budžet. Vozi se izuzetno dinamično, troši doista malo, a servisi nisu preskupi. Primjerak iz 2011. godine nudi se za nešto manje od 43.000 kn. Tražite li pak veći automobil, razmislite o Toyoti Auris koja je također bila dostupna s ovim motorom, a cijenom ulazi u ovaj budžet. 

Volvo S60

Da, za nešto više od 30.000 kn moguće je kupiti pravi Volvo. Kažemo pravi, jer svi noviji nose isto ime i logo, ali prate neku drugu filozofiju. S60 je odličan auto, a njegov 2.4 d5 još bolji i možda jedan od najboljih dizelaša svog vremena. Tražite li veliku limuzinu koja vam neće izbiti svaku kunu iz džepa, a nemate novca za start, ovo je jedan od boljih izbora. 

Do 75.000 kn

Renault Megane

Renault ima jaku kartu u ponudi štedljivih modela, a sve se zasniva na odličnom 1.5 dCi motoru. Pitanje je samo koliko veliki auto želite i za koliko novca. Ponuda je doista šarolika, a ide od malenog Twinga do putničkog Scenica. Mi smo ovaj put izabrali Megane. 

Kia Ceed/Hyundai i30

Odlični korejski kompakti nude se i s više no solidnim dizelskim motorima. Konkretan primjerak pokreće 1.4 CRDI, ima tek 82.000 km i u odličnom je stanju. 

Mercedes C klasa

Ako ste voljni malo više riskirati, ali i birati nešto stariji automobil, za iznos do 10.000 eura možete ući i u svijet premiuma. A to znači da ćete za iznos od 10.000 eura moći kupiti Audi A4, BMW serije 3 i Mercedes C klase star preko 10 godina i s najčešće više od 200.000 km. Mi smo ovaj put izabrali C klasu, i to 220 CDI.