Jedan je od najprodavanijih modela u Hrvatskoj, a sad je temeljito obnovljen

Foto: Toyota

TIJEKOM listopada je dogurao do četvrtog mjesta na ljestvici najpopularnijih modela. 

Pogađate, u pitanju je Toyota Yaris Cross, model koji odlično kotira na europskom, ali i hrvatskom tržištu. Kako bi se zadržao visok ritam prodaje modela lansiranog u Europi 2021. godine, u Toyoti su se odlučili za implementaciju nekih osvježenja.

Bilo je to očekivano nakon što je isti val osvježenja zahvatio osnovni Yaris. A najveća novost dolazi iz područja mehanike, odnosno pogona. Hybrid 130 tako sada u kombinaciji 1.5 atmosferskog benzinca dobiva snažniji elektromotor, što u konačnici znači 132 KS i 185 Nm. Time je ubrzanje do 100 km/h skraćeno za 0.5 sekundi, na 10.7 sekundi, a međuubrzanje od 80 do 120 km/h na 8.9 sekundi.

U ponudi ostaje i slabiji Hybrid 115 sa 116 KS i 141 Nm, što je bitna karika u odluci da u ovom segmentu više nema potrebe nuditi opciju s klasičnim benzinskim motorom.  

S druge strane, vanjština automobila se nije mijenjala. Ponuđena je nova nijansa Juniper plave boje, odnosno Urban Khaki, za Premiere Edition razinu opreme. Potonji donosi i odgovarajuće uređenje interijera, a dobiva i novi dizajn 18-inčnih naplataka. 

U kabini se novosti tiču infotainmenta, koji, ovisno o izvedbi, dobiva ekran dijagonale od 9 ili 10.4 inča, odnosno digitalni kokpit s mjeračima od 7 ili 12.3 inča. Unaprijeđen je i Toyota Smart Connect multimedijski sustav te podržava over-the-air nadogradnje uz bežično Android Auto i Apple CarPlay povezivanje.

Na popisu novosti je i Smart Digital Key sustav daljinskog upravljanja te, s vizualne strane, novi uzorci tkanina. 

Yaris Cross je sada u vožnji tiši, a sve zahvaljujući ugradnji dodatne izolacije i sustava amortizacije samog motora. Konačno, Toyota T-Mate sigurnosni paket je oplemenjen novim funkcijama ADAS domene uz unaprijeđeni adaptivni tempomat. 

Lista narudžbi se otvara već ovog mjeseca na pojedinim europskim tržištima, a cijena će biti naknadno otkrivena. 

Aktualni model u Hrvatskoj starta cijenom od 19.900 eura za benzinsku izvedbu, odnosno 25.030 eura za hibridnu inačicu.