Ovako KIA planira pokoriti tržište električnih vozila

Korejski proizvođači automobila ništa ne prepuštaju slučaju. Tako je KIA danas objavila svoju novu globalnu EV strategiju, koju je nazvala ni manje ni više  nego EV revolucija, te je otkrila čak tri nova mala i srednja modela. Doduše, samo je jedan produkcijski automobil, a dva su još uvijek samo koncepti, no bez obzira na to, KIA na taj način pokazuje kako je odlučila postati vodeća EV sila na svijetu.

Brojke koje žele postići su impresivne: do 2026. godine planiraju proizvoditi milijun električnih vozila godišnje, a nakon toga u samo naredne četiri godine žele tu brojku povećati na 1.6 milijuna. To planiraju ostvariti lansiranjem cijelog niza modela u cjenovnom razredu između 35 i 50 tisuća dolara, što se smatra realnim cijenama koje su potrošači spremni platiti za automobile male i srednje klase.

KIA EV5

Pod sloganom "EV za sve", kao prvi model unutar nove strategije, predstavljen je EV5, kompaktni SUV za koji u KIA-i tvrde da je napravljen po mjeri obitelji milenijalaca. Automobil se prije svega ističe dizajnom koji omogućuje vrlo bogat prostor u unutrašnjosti.Proizvodit će se u Koreji, ali i Kini.

Standardna verzija imat će baterije kapaciteta 64 kWh s očekivanim dosegom od 530 km, dok će tzv. "long-range" verzija imati bateriju od 88 kWh i doseg od 720 km. Na izbor će biti i verzija s pogonom na sve kotače, gdje će prednje kotače pokretati motor snage 160, a stražnje motor snage 70 kW. Inače, baterije će imati posebno grijanje kako bi napajale automobil konzistentno u svim vremenskim uvjetima.

Od tehničkih noviteta KIA ističe tzv. i-Pedal, odnosno sustav gdje vozač koči i ubrzava koristeći istu pedalu. Čim se podigne noga s pedale gasa, automobil automatski počinje kočiti. Naravno, "prava" kočnica je tamo gdje treba biti.

U unutrašnjosti automobila nalazi se panoramski zaslon koji se sastoji od ukupno tri ekrana: jedan kontrolira postavke vozila, drugi sustav zabave, a treći klima-uređaj. Broj fizičkih prekidača sveden je na minimum. Inače, svi sustavi za pomoć tijekom vožnje, uključujući i sustav za prevenciju frontalnog udara i onaj za automatsko parkiranje, podrazumijevaju se.

KIA Concept EV3

EV3 koncept je luksuzni SUV manjih dimenzija koji koristi tehnologiju, praktičnost i dizajn elitnog modela EV9, ali u kompaktnoj formi. Kod ovog koncepta posebno se pazilo na ergonomiju kabine te stvaranje atmosfere u interijeru automobila koja vožnju čini ugodnom. Tako su u kabinu postavljeni posebna ergonomska sjedala i mini-stolići koji se mogu rotirati i pozicionirati ovisno o potrebama. U kabinu je postavljena i posebna rasvjeta koja naglašava estetiku interijera.

KIA Concept EV4

EV4 koncept je klasična limuzina s četvero vrata, čiji oblik podsjeća na povijesne sportske sedane izduženih linija i dinamične siluete. Posebna pozornost posvećena je detaljima u interijeru, osobito onima važnima za vozača. Tako su zasloni s instrumentima okrenuti prema vozaču, a čitava je unutrašnjost projektirana tako da se vozač u njoj osjeća ugodno te se može potpuno fokusirati na vožnju.

Ekrani visoke rezolucije i inovativno osvjetljenje dopuštaju vozaču da odabere jedan od pretprogramiranih dizajna, koje su u KIA-i nazvali "Mind modes". Može odabrati primjerice "Perform", pri čemu vidi informacije bitne za dinamičnu vožnju, ili "Serenity", gdje se vozač može dodatno opustiti.